AKADEMİK İŞBİRLİĞİ AĞLARININ MODELLENMESİ VE ANALİZİ - DELİL, SELMAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Yirmi birinci yüzyılın başında gelişen iletişim devrimiyle insanlar arasında işbirliği ve ilişkilerin kurulması çok kolay hale gelmiştir. Bu ilişkilerin analizi, yorumlanması ve doğru yönde geliştirilmesi için Sosyal Ağ Analizi (SAA) yöntemleri her geçen gün daha aktif olarak kullanılmaktadır. Sosyal ağlardan, Akademik İşbirliği Ağlarının analizi konusunda ülkemizde çok az sayıda çalışma varken, işbirliği ağında yer alan kişiler için geliştirilen bir uygulama bulunmamaktadır.Bu çalışma ile bilim insanları arasında ortak yayın yapma vasıtasıyla kurulan işbirliği ağları SAA yöntemleriyle analiz edilmekte ve bir uygulama ile modellenmektedir. Bu çerçevede dünya çapında bilgisayar bilimlerinde yapılan yayınlara ait bibliyografik bilgiler içeren DBLP veritabanındaki Türkiye kaynaklı kayıtlar için ağ analizi gerçekleştirilmiştir. Geliştirme aşamasında alınan resmi izin ile çalışmaya ULAKBİM Ulusal Mühendislik ve Temel Bilimler Veri tabanı da dâhil edilmiştir. Araştırmacıların makaleleri hakkında veriler içeren veritabanlarından alınan bilgilerle ortak yazarlık ilişkileri belirlenmiş, ağ bileşenleri ve ağdaki kümelenmeler analiz edilmiş, her yazar için derece merkezilik, yakındalık merkeziliği, arasında merkezilik değerleri hesaplanmıştır. Analizden elde edilen veriler araştırmacılara işbirliği ağındaki konumlarını değerlendirmeleri ve çalıştıkları konulara uygun yeni bağlantılar kurmaları için sorgu temelli bir uygulama ile modellenmiştir.

With the improvement of communication revolution at the beginning of twenty first century, establishment of cooperation and relations among people has become easier. In order to analyze and interpret those relations and to develop in the right way, the method of Social Network Analysis (SNA) is being used more actively. While there are very few studies on Analysis of Academic Co-operation Networks in our country, also there is no application developed for the people take place in cooperation network.With this study, the cooperation networks established among scientists via common publication, is being analyzed with SNA method and modelled with an application. In this context, a network analysis has been implemented, for the records originating from Turkey in the DBLP database that contains bibliographical information about worldwide computer sciences publication. With official permission received during the development phase, ULAKBIM-National Engineering and Basic Sciences Database has also been included in this study. By means of the information taken from databases which includes databases about researchers? articles, co-author relationships has been determined, networking components and clusters in the network has been analyzed; and also the degree centrality, closeness centrality and betweenness centrality values has been calculated for each author. The data obtained from the analysis is modelled with a query-based application for the researchers to make them to assess their position in cooperation network and to establish new links related with the subjects they study.
Modeling and analysis of academic cooperation networks
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol