KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK LİTERATÜRÜNÜN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ: GENEL BİR DEĞERLENDİRME - Yetiş, Emirhan (My University, 2024)
Çalışma kapsamında, \"kurumsal sosyal sorumluluk\" araştırmalarına geniş bir perspektif sunmak amacıyla kapsamlı bir bibliyometrik analiz gerçekleştirilmiştir. Bu doğrultuda, 2014-2023 yılları arasında \"corporate social responsibility\" anahtar kelimesini içeren ve Scopus veri tabanında yer alan çalışmalar taranmış, bu tarama sonucunda elde edilen 2,623 makale, performans analizi ve bilimsel haritalama yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, 2014 yılından itibaren yayın eğilimlerinin düzenli bir şekilde arttığını ve en yüksek yayın verimliliğinin 2022 yılında kaydedildiğini göstermektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk alanında en fazla makale yayımlayan (482 makale) ve en çok atıf alan (9,388 atıf) dergi \"Sustainability (Switzerland)\" olarak belirlenmiştir. En üretken ülke 498 makale ile Çin olurken, atıf sayıları açısından en fazla etkiye sahip ülke 20,282 atıf ile İngiltere olmuştur. \"Kurumsal sosyal sorumluluk\" anahtar kelimesi ile birlikte sık kullanılan diğer anahtar kelimeler arasında \"Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS)\" (220), \"Sürdürülebilirlik\" (163) ve \"Kurumsal Yönetişim\" (105) yer almaktadır.
Keywords: Kurumsal sosyal sorumluluk; Sürdürülebilirlik; KSS; Kurumsal yönetişim; Bibliyometrik analiz.