DENEYSEL DİABETES MELLİTUSTA KAS DOKUSU GLUT 4 PROTEİNİNİN İMMÜNOBLOTTİNG YÖNTEMİYLE GÖSTERİLMESİ - SÖKMEN, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışma diabetik dokuların insüline olan cUYençlerinin nedenlerinden birisi olduğunu düşündüğümüz GLUT 4'ün diabetik kas dokusundaki miktarı, aktivitesi ve insülin direncindeki etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Wistar- Albino cinsi 30 adet rat temin edildi. Ratlar, kontrol (n=10) ve çalışma grubu (n=20) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma grubuna 60 mg/kg olacak şekilde Streptozotosin (STZ) intraperitoneal verildi ve diabet oluşturuldu. Ratlarm günlük kan şekerleri ölçüldü ve NPH insülinle tedavi edildiler. 10 hafta sonunda dekapite edildiler. Deneklerin arka bacaklarından kas örnekleri alındı. Bunlar homojenize edilerek supernatant (Serbest proteinler) ve serbest olmayan proteinler (membran ve agregasyona uğrayan proteinler) elde edildi. Bu proteinlerden oluşan süspansiyonlara elektroforez işlemi uygulandı. Elektroforez işlemi sonunda elde edilen protein bantları daha sonra immünoblotting yöntemine tabi tutuldu ve GLUT 4 bandı görüntülendi. Diabetik ratlarm plazma membran fraksiyonundan elde edilen protein örneğindeki GLUT 4 miktarınm kontrollere göre daha az yoğunlukta olduğu görüldü. Hücre içi mikrozomal membran GLUT 4 protein miktarı değerlendirildiğinde diabetik ratlarda kontrollere göre GLUT 4 proteininde hafif bir yoğunluk azalması görüldü. Genel olarak ise diabetik ve kontrol gruplarının GLUT 4 miktarları arasında önemli bir farklılık olmadığı gözlendi. Sonuç olarak; insülin yetersizliği ve hiperglisemi, diabetik ratlarm kas dokusundaki glukoz transporter GLUT 4'ün mikrozomal membranlardan plazma membramna olan translokasyonunu azaltmaktadır. 46
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları; Endocrinology and Metabolic Diseases; Hematoloji; Hematology