TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMEN ADAYLARININ PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - Kan, Ayşe Ülkü; Gömleksiz, Mehmet Nuri; Fidan, Emine Kübra (My University, 2016)
Öğretmen yetiştirmede öğretmen adaylarının alan bilgisi, genel kültür bilgisi ve öğretmenlik meslek bilgisi alanlarında eğitilmeleri beklenmektedir. Bugün ülkemizde eğitim fakültelerine devam eden öğretmen adayları meslek bilgisi derslerini fakültedeki öğrenim süreci içerisinde alırken eğitim fakültesi dışındaki fakültelerinden mezun bireylere bu eğitim pedagojik formasyon kursu adı altında iki dönem içerisinde sunulmaktadır. Verilen pedagojik formasyon eğitimlerinin niteliği ve öğretmen adaylarında bıraktıkları izler, üzerinde çalışılması gereken bir durum olarak görüldüğünden böyle bir çalışmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türk Dili ve Edebiyatı (TDE) öğretmen adaylarının pedagojik formasyon eğitimine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada, olgubilim deseni dikkate alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Pedagojik Formasyon Programına kayıtlı Türk Dili ve Edebiyatı öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışma grubu kolay ulaşılabilir durum örneklemesine göre belirlenmiştir Araştırmanın verileri açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formuyla toplanmıştır. Bu formda TDE öğretmen adaylarını pedagojik formasyon eğitimi boyunca yaşadıkları olumlu ve olumsuz durumları, pedagojik formasyon eğitiminin TDE öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik bakış açılarında meydana getirdiği değişiklikleri, daha etkili bir pedagojik formasyon eğitimine ilişkin TDE öğretmen adaylarının görüş ve önerilerini ve TDE öğretmen adaylarının Açık Öğretim Fakültesi Edebiyat Bölümü mezunlarının pedagojik formasyon eğitimi alabilmelerine ilişkin düşünceleri belirlenmeye çalışılmıştır
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları