SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF STRONTIUM-BASED HYDROXYAPATITES DOPED WITH ERBIUM - MAHMOOD, BAHROZ KAREEM (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tezde asıl amaç, stronsiyum (Sr) ve erbiyum (Er) katkılarının hidroksiapatitin (HAp) karakteristik özellikleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Sabit miktarda Sr (at.% 0.35) ve çeşitli miktarlarda (at.% 0, 0,35, 0,70, 1,05 ve 1,40) Er içeren HAp numuneleri yaş kimyasal yöntem kullanılarak sentezlendi. Numuneler, in vitro biyouyumluluk analizinin yanı sıra X-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskopisi (SEM), enerji dağılımlı X-ışını (EDX), Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi, diferansiyel termal analiz (DTA) edildi. İlave olarak, durum yoğunlukları (DOS) ve bant yapıları teorik olarak incelenmiştir. Tüm numunelerde, tek fazlı HAp tespit edildi. İki farklı yöntem için, numunelerin kristalleşme yüzdesi % 89 veya daha fazla olarak hesaplandı. Numunelerin kristal boyutlarının Scherrer metodu için 29-34 nm ve Williamson-Hall metodu için 25-42 nm aralığında olduğu hesaplandı. DTA araştırmaları, 25 °C ile 1000 °C arasındaki sıcaklıklarda tüm numunelerin termal kararlılık gösterdiğini ortaya koydu. EDX sonuçları, Er miktarındaki artışla Ca eksikliğinin meydana geldiğini gösterdi. Numunelerin morfolojisinde önemli bir değişiklik gözlenmedi. Ek olarak, teorik çalışma sonuçlarından, bant yapılarının Er konsantrasyonundaki artışla sıkılaşmaya başladığı bulundu.

In this thesis, the main purpose is to study the effects of strontium (Sr) and erbium (Er) dopants on the characteristic properties of hydroxyapatite (HAp). The HAp samples with fixed amount of Sr 0.35 at% and Er with various amounts of 0, 0.35, 0.70, 1.05, and 1.40 at % were synthesized by using wet chemical method. The samples were characterized by X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray (EDX), Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, differential thermal analysis (DTA), as well as in vitro biocompatibility analysis. In addition, the density of states (DOS) and band structures were investigated theoretically. In all samples, single-phase of HAp was detected. For the two different methods, the crystallinity percentage of the samples was estimated to be 89% or more. The crystallite sizes of the samples were computed to be in the range of 29-34 nm for Scherrer method, and 25-42 nm for Williamson-Hall method. DTA investigations revealed that all samples in temperature range from 25 °C to 1000 °C exhibited thermal stability. EDX results indicated that Ca-deficiency has occurred with increase in Er amount. No significant change was observed in the morphology of the samples. Additionally, is was found that the band structures turned to tightening with an increase in Er concentration from the theoretical study results.
Stronsiyum esaslı erbiyum katkılı hidroksiapatitlerin sentez ve karakterizasyonu
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği