SPOR EĞİTİMİ VEREN ÖĞRETİM ELEMANLARININ ÖĞRETME YAKLAŞIMLARIYLA ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÖĞRENME YAKLAŞIMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - KULUŞAKLI, SEYİT GAZİ (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmada üniversitelerin spor bilimleri alanında görev yapan öğretim elamanlarının öğretme yönelimlerinin belirlenmesi ve beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının öğretme ve öğrenme anlayışları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden 5 farklı üniversiteden 80 öğretim elemanı ve 796 beden eğitimi ve spor öğretmen adayına ulaşılmıştır. Katılımcı gruptan öğretim elamanlarının görüşlerini belirlemek için Öğretme Yönelimleri Ölçeği, öğretmen adaylarının görüşlerini belirlemek için Öğretme ve Öğrenme Anlayışları Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek formlarından elde edilen verilerin analizleri lisanslı SPSS 22.0 Paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın öğretme yaklaşımları envanteri ve alt boyutlarına göre öğretim elemanlarının yaş, cinsiyet, medeni durum, üniversite, akademik unvan, hizmet yılı açısından anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Öğretme yönelimleri envanteri ve alt boyutları arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın öğretme ve öğrenme anlayışları ölçeği ve alt boyutlarına göre öğretmen adaylarının yaş, sınıf, üniversite, akademik birim alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0.05). Ancak cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Öğretme ve öğrenme anlayışları ölçeğinin; yapılandırmacı anlayış alt boyutuyla zayıf düzeyde ve pozitif yönlü, geleneksel anlayış alt boyutu ile ise yüksek düzeyde pozitif ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, spor bilimleri alanında görev yapan öğretim elemanlarının ağırlıklı olarak öğrenci merkezli anlayışı benimsedikleri ve öğretmen merkezli anlayışı da terk etmedikleri görülmüştür. Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının öğretme ve öğrenme anlayışları sonuçlarına göre öğretmen adaylarının yapılandırmacı anlayışı benimsedikleri tespit edilmiştir.

In this research, it is aimed to determine the teaching orientations of the academics in the department of field of sport science and to examine the relationship between pre-service teachers' conceptions of teaching and learning in the same department. Relational cross-hatching model was used in this study. The research, 80 academics from 5 different universities in Eastern and Southeastern Anatolia regions and 796 physcical education and sport pre-service teachers have been reached. Firstly Approaches to Teaching Inventory was used to determine the views of the academics from the participant group, and secondly Teaching and Learning Conceptions Questionnaire was used to determine the views of the pre-service teachers. Analysis of data obtained from scale forms was done using licensed SPSS 22.0 package program. According to the teaching approaches inventory and lower dimensions of the research, no significant difference was found in terms of age, gender, marital status, university, academic title, and years of service of the academics (p>0.05). In a high level and positive correlation was found between the teaching orientations inventory and its lower dimensions. According to the teaching and learning conceptions scale and lower dimensions of the research, significant differences were determined in the lower dimensions of age, class, university, and academic unit of the pre-service teachers(p<0.05). However, no significant differences were found according to their genders(p>0.05). Teaching and learning conceptions scale; there was a weak level and positive relationship with the constructivist conceptions lower dimension, and a high level and positive relationship with the traditional conceptions pre dimension. As a result, it was understood that instructors who serve in field of sport science mainly adopted the student-centered approach and they did not abandon the teacher-centered approach. According to the results of physical education and sports pre-service teachers' conceptions of teaching and learning, it has been determined that pre-service teachers have adopted the constructivist approach.
Investigation of the relation between sport instructors' teaching approaches and teacher candi?dates' learni?ng approaches
Keywords: Spor