BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA DRAMA İLE HAYAT BİLGİSİ DERSİ ÖĞRETİMİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYİNE ETKİSİ - SEKİN, DİLEK BALCI (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı, birleştirilmiş sınıflarda Hayat Bilgisi dersinin drama yöntemi ile yürütülmesinin sosyal beceri düzeyine etkisinin araştırılmasıdır. Bu araştırmada karma yöntem birleştirme (çeşitleme) deseni kullanılmış olup nitel yaklaşım baskın olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel verilerin analizinde tek grup desenli deneysel yöntem kullanılmıştır. Çocukta Sosyal Problem Çözme Ölçeği, gözlem ve görüşlerin belirlenmesi amacı ile nitel yöntemlerden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim-öğretim yılı Şanlıurfa İli Viranşehir İlçesi İncirli İlkokulu'nda 3. Sınıfa devam eden 9 öğrenci ve 2018-2019 eğitim öğretimi yılı Şanlıurfa Viranşehir İlçesi İncirli İlkokulu'nda 3. Sınıfa devam eden 5 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutuna ilişkin veriler; Ataş, Efeçınar ve Tatar (2016) tarafından geliştirilen "Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği" ve gözlem formunun 3'lü likert tipi ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Nitel boyuta ilişkin veriler ise, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış gözlem formu ve öğrenci/veli görüşme formları ve Uzunkol (2014) tarafından geliştirilen Çocukta Sosyal Problem Çözme Ölçeği ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde ortalama (x), standart sapma (ss), bağımlı gruplar t-testi, frekans, yüzde, varyans analizi kullanılmıştır. Normallik dağılımının incelenmesinde Shapiro-Wilk testi kullanılmıştır. Çocukta Sosyal Problem Çözme Ölçeği, gözlem ve görüşme formlarının analizi için nitel analiz yöntemlerinden içerik analizi bu çalışma için uygun görülmüştür. Uygulamaların yapıldığı her iki grubun sosyal beceri düzeyleri açısından son test yönünde anlamlı bir artış gözlenmiştir. Öğrencilerin sosyal problem çözme düzeyleri açısından ön kodlar ve son kodlar arasında benzerlik gözlenmediği söylenebilir. Drama ile Hayat Bilgisi öğretimi sosyal problem becerisinde belirgin bir değişime neden olmamıştır. Öğrencilerin etkinliklere katılımı incelendiğinde öğrencilerin hepsi katıLım göstermiştir. Bu durum öğrencilerin etkinliklere katılımda istekli olduklarını göstermektedir. Öğrencilerin planlama yapma davranışı haftalar içinde artış göstermiştir. Drama ile Hayat Bilgisi öğretimi öğrencilerin olumlu iletişim kurma becerilerinde olumlu yönde artış sağlamıştır. Drama ile Hayat Bilgisi öğretiminin saldırgan tutumların azalmasında olumlu yönde etkisi oluşmuştur. Drama ile Hayat Bilgisi öğretimin planlama ve gerçekleştirmenin yapılmasına olumlu yönde etkisi bulunmuştur. Öğrencilerin ve velilerin drama ile Hayat Bilgisi dersine ilişkin görüşleri olumlu yönde oluşmuştur.

The aim of this study is to investigate the effect of life science lesson with drama method on social skill level in multigrade classes. In this research, mixed model combining (variation) pattern was used and the qualitative approach was dominant. In the study, single group patterned experimental method was used in the analysis of quantitative data. Social problem solving scale, qualitative methods were used to determine observations and opinions. The study group of the study, 9 students attending 3rd grade in İncirli Primary School in Viranşehir District of Şanlıurfa Province in 2017-2018 academic year and 5 students attending 3rd grade in İncirli Primary School in Viranşehir District of Şanlıurfa in 2018-2019 academic year. Data related to the quantitative dimension of the study were collected by Social Skill Assessment Scale developed by Ataş, Efeçınar and Tatar (2016) and 3-point Likert-type scale of the observation form. Data on the qualitative dimension were collected through the semi-structured observation form developed by the researcher, student / parent interview forms and social problem solving scale developed by Uzunkol (2014). In the analysis of quantitative data, mean (x), standard deviation (ss), dependent groups t-test, frequency, percentage and variance analysis were used. Shapiro-Wilk test was used to examine the distribution of normality. For the analysis of social problem solving scale, observation and interview forms, content analysis, which is one of the qualitative analysis methods, was found suitable for this study. There was a significant increase in the post-test direction in terms of social skill levels of both groups. In terms of social problem solving levels of the students, no change was observed between pre-codes and post-codes. Teaching life science with drama did not cause a significant change in social problem skills. When the participation of the students in the activities was examined, it was found that there was no participation from the students. This shows that students are willing to participate in the activities. Planning behavior of students increased in weeks. Life sciences teaching with drama provided positive increase in students' positive communication skills. Life science teaching with drama had positive effect on aggressive attitudes. Life science teaching with drama had a positive effect on planning and realization processes. Students 'and parents' perceptions about Life science lesson with drama were positive.
The effect of teaching life science course with drama on social skills level in the multigrade classes
Keywords: Eğitim ve Öğretim