METAL VE ALAŞIMLAR ÜZERİNE ASİT YAĞMURLARININ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZGÜL, SAADET (Fırat Üniveristesi, 1994)
Yüksek Lisans Tezi METAL VE ALAŞIMLAR ÖZERİME ASİT YA?MURLARININ ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Saadet ÖZGDL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstit üsü Kimya Anabilim Dalı 1 994, Sayfa:50 Metal ve alaşımların kullanımı teknolojinin ilerlemesi ile birlikte artmaktadır. Fakat bu malzemelerin korozyonu ve korunması ku llanımı kadar önemidir. Hava kirliliğinin bulunduğu yerlerdeki metal ve alaşımlar korozyon nedeniyle ciddi bir yok olma teh likesi ile karşı karşıyadır. Fosil yakıtların yanmasından, trafikten ve endüstriden kaynaklanan kükürt ve azot oksitleri direkt olarak etki ettiği gibi, bu oksitlerin su ve nem le reaksiyonu sonucu oluşan asidik özellikteki yağışlar da metalik malzemelerin ve bunlardan yapılan inşaatların tahrip olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada, bazı metal ve alaşımlar üzerine asit ya ğmurlarının etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla asidik ve bazik karakterdeki çözelti ile hazırlanmış ve örneklerle muamele edilmiştir. Ayrıca ortamın pH"nın, temas süresinin ve sıcaklığın etkileri incelenmiştir. Maksimum korozyon 22.6 g/m2 değeri ile DKP levhada gözlenirken, paslanmaz çelikte korozyon olmamıştır. Çözeltideki maksimum çinko iyonu konsantrasyonu 62 ppm olarak bulunmuştur. Başlangıçta yüksek olan korozyon hızı, zamanla azalmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Korozyon, Asit Yağmuru, Metal ve Alaşımlar

İV SUMMARY Masters "Thesis A STUDY OS THE EFFECTS OF ACID RAİN OH THE METAL AMD ALLOYS Saadet ÖZG0L Fırat University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Chemistry 1 994, PaqeSO The ushg of metai and aJoys Increases the developing of technology. But the corrosion and protection of these materials are as important as using. The metal and afioys in tlie poiuted atirwsphere are exposed to decay because of the corrosion. The combustion of fossS fuels, the traffic and industrial activities cause to the emission of acicfic oxides such as sulfur and nitrogen oxides into the atmosphere. These oxides and acids produced from their reaction with humidity or rains are very harmful for metafic materials, and are buBt from them. h this study, the effects of acid rah on the some metal and alloys were investigated. The solutions w\ acieSc and aficafine character were prepared and reacted with the samples. The effects of pH, contact time and temperature on the corrosion were examined. Wie the maximum corrosion was observed as 22.6 g/m2 on DKP sheet, stainless steel was not corroded by acid rain. The t«axhmim concentration of zinc an the solution was found to be 62 ppm. The corrosion rate in high at first, but decreases with time. KEY WORDS: Corrosion, Acid Rain, Metal and ^oys
A Study on the effects of acid rain on the metal and alloys
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry