Akut taşlı kolesistit olgularında endo-bag kullanımının yara yeri enfeksiyonu üzerine etkileri - Girgin, Mustafa; Kanat, Burhan Hakan; Ayten, Refik; Çetinkaya, Ziya (My University, 2012)
Amaç: Akut taşlı kolesistit tanısıyla laparoskopik kolesistektomi (LK) yapılan hastalarda endo-bag kullanımının safra kesesinin karın dışına alındığı kesi yeri enfeksiyonu üzerine etkisini tespit etmek. Gereç ve yöntem: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Ocak-2009 ile Haziran-2009 tarihleri arasında akut taşlı kolesistit tanısı ile aynı cerrah tarafından LK yapılan 30 olgu prospektif olarak değerlendirildi. Hastalardan 15inde endo-bag kullanılırken, 15 inde ise kullanılmayarak kontrol grubu olarak alındı. Tüm hastalar postoperatif dönemde safra kesesinin karın dışına alındığı kesi yeri enfeksiyonu açısından takip edildi. Bulgular: Endo-bag kullanılan 15 hastanın hiçbirinde kesi yeri enfeksiyonu gelişmezken kontrol grubundaki 15 hastanın 3ünde kesi yeri enfeksiyonu gelişti. Sonuç: Akut taşlı kolesistit tanısıyla laparoskopik kolesistektomi (LK) yapılan hastalarda endo-bag kullanımının safra kesesinin karın dışına alındığı kesi yeri enfeksiyonu üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilmedi. Ancak endo-bag kullanımının kesi yeri enfeksiyonunu önemli derecede azalttığı tespit edildi.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi