UNIVERSITY STUDENT'S ATTITUDES AND THOUGHTS ABOUT E-COMMERCE AND E-MARKETING: A CASE STUDY OF FIVE UNIVERSITY IN IRAQ – ERBIL - OTHMAN, KHANDA SARKAWT (Fırat Üniveristesi, 2020)
Online alışveriş tüketiciler için yeni bir fırsatlar ve deneyimler dünyası açar. Online alışverişin farklı fiyat aralıklarında sunduğu ürün ve hizmetlerin koleksiyonu, onu inanılmaz bir pazar yeri haline getirmektedir. Çoğu müşteri açık bir şekilde online alışverişe açıkken, diğerleri çeşitli endişe ve riskler hakkında korkulu bir düşünceye sahiptir. Bu düşünce, çevrimiçi alışveriş için önleyici bir faktördür. Araştırmanın temel amacı, çevrimiçi alışveriş yapanların satın alma niyetleri üzerindeki risk ve kaygının etkisini incelemektir. Çalışma Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki beş seçkin üniversiteden 700 katılımcıyı inceledi. Birincil veriler, 634 geçerli yanıtın analiz edildiği bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Frekans, Pearson Korelasyonu ve ANOVA Testi dahil SPSS 22 yazılımı kullanılmıştır. İkincil veriler bilimsel dergilerden, ders kitaplarından ve web sitelerinden toplanmıştır. Sonuç, risk ve kaygı ile öğrenci çevrimiçi alışveriş yapan kişinin niyeti arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu araştırma, e-perakendecilerin, çevrimiçi alışveriş yaparken tüketicilerin davranışlarını, özellikle de kaygı ve riski anlamaları açısından çok önemlidir. Böylece, risk azaltma stratejileri benimseyebilirler ve zamanlarını, paralarını ve ilgisiz stratejiler üzerindeki çabalarını boşa harcamazlar.

Online shopping unlocks new options and perspectives for clienteles. The variety of goods and facilities provided by available retailers at various price points creates this an impressive market spot. Some consumers have readily transitioned to buying online while some have nervous feelings about different anxieties and threats. These reflections serve as a prevention factor to shopping online. The research 's key goal is to investigate the effect of risk and fear on purchase decisions from online shoppers. The study looked at 700 respondents from five selected universities in Iraq's Kurdistan Region. The primary data where collected by means of a questionnaire which evaluated 634 valid answers. Statistics program SPSS 22 has been used including pace, Pearson Correlation and ANOVA test. The secondary data were collected from scientific journals, textbooks and websites. The result shows a significant link between risk and anxiety and the intention of student online shopper. The study is very vital for persons who to understand the role and importance consumers' behaviour especially the anxiety and risk when shopping online. So, they can adopt risk reduction strategies and do not waste their efforts, time and money on non-relevant strategies.
Üniversite öğrencilerinin e-ticaret ve e-pazarlama ile ilgili tutumları ve düşünceleri: Irak'ta mevcut üniversite üzerine bir durum çalışması - Erbil
Keywords: Bilgi ve Belge Yönetimi; Ekonomi