Tıbbi sülük Hirudo medicinalis L., 1758 üzerinde bakır sülfatın (CuSO4 5 H2O) akut toksitesinin araştırılması - Sağlam, Naim; Şahin, Ayşegül (My University, 2006)
Bu çalışmada, bakır sülfat (CuSO 4. 5 HhOyın Tıbbi sülük Hirudo medicinalis üzerindeki akut toksisitesi ve etkisi araştırıldı. Çalışmada 0,1 ppm, 0,05 ppm, 0,025 ppm lik bakır sülfat konsantrasyonları sülüklere 96 saat süreyle banyo şeklinde uygulandı. Sülüklerde aşırı mukus salgısı ve hemorajiler gözlendi. Bakır sülfatın 96 saat için LD50 değeri 0,0044 ppm olarak belirlendi. Ayrıca her doz için sülüklerin ölüm süreleri de tespit edildi.
Keywords: Öldürücü doz; salgılar; toksisite; balık hastalıkları; sülfat; bakır sülfat; akut seyir; Hirudo medicinalis