Çeşitli klinik örneklerden izole edilen koagülaz-negatif stafilokokların slime üretiminin iki farklı yöntemle karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Aral, Murat; Erkmen, Naciye; Yılmaz, Mustafa (My University, 2004)
Deri florasında bulunan koagülaz-negatif stafilokoklar (KNS), önceleri kültür kontaminasyonu olarak değerlendirilirken, günümüzde gerçek patojenler olarak önem kazanmaktadırlar. KNS'ların bir bölümü slime faktör oluşturur, infeksiyonlardan etken olarak izole edilen KNS'ların, normal florada bulunanlara göre daha fazla slime faktör oluşturmaları, bu faktörün KNS'lar için bir patojenite kriteri olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, slime oluşumunun iki farklı yöntemle karşılaştırmalı olarak incelenmesi (standart tüp ve Kongo kırmızılı agar) ile kliniklerde karşılaşılan önemli bir sorunun açığa kavuşturulması amacıyla yapılmıştır. Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi'nin değişik kliniklerine başvuran hastalardan izole edilen 300 stafilokok susu incelemeye alındı. Ayrıntılı incelenen (koagülaz, koloni yapısı, pigment, hemoliz, katalaz vb.) 300 stafilokok susundan; 180 (%60)'inin Staphylococcus aureus, 120 (%40)'sinin KNS'dan oluştuğu belirlendi, izole edilen 120 KNS'un standart tüp ve Kongo kırmızılı agar yöntemi ile slime oluşturup oluşturmadıkları incelendi. Kongo kırmızılı agar yöntemi ile slime pozitifliği % 40.8, standart tüp yöntemi ile % 39.2 olarak bulundu. İki yöntem arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Slime oluşumunu saptamada Kongo kırmızılı agar ve standart tüp yöntemi arasında anlamlı bir fark olmamasına karşın (p>0.05), Kongo kırmızılı agar yöntemi daha kolay uygulanabilen, çabuk sonuç veren ve çok kolay değerlendirilebilen ekonomik bir test olarak saptanmıştır.
Keywords: Staphylococcus; Bakteriyolojik teknikler; Agar