BENZİNLİ MOTORUN HAVA GÖRÜŞÜNE YERLEŞTİRİLEN TÜRBÜLATÖRÜN YANMA VE EMİSYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ - DEMİR, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Günümüz otomotiv sektöründe motor teknolojisi üzerindeki gelişmeler sadece motor hızını,gücünü ve performansını artırmak amacıyla yapılan çalışmalarla sınırlıdır. Bu tip yenilikler beraberinde bir çok sorunu da ortaya çıkarmaktadır. Motorlu taşıtların hepsi fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan enerjiyi büyük ölçüde petrolden almaktadır. Dünyada ki petrol rezervlerinin sınırlı olması ve günümüz motorların petrole bağımlı olarak çalışmasından dolayı motor teknolojisinde yakıt ekonomisi çok önem kazanmaktadır. Bu yüzden bütün motor üretici firmalar motordan en yüksek verimi alabilmek için araştırmaya ve gelişmeye büyük yatırımlar yapmaktadırlar.Bu çalışmada hava girişine türbülatör yerleştirilmiş benzinli motorun yanma ve performans üzerindeki etkisi deneyler yapılarak incelenmiştir. Yapılan deneylerde benzinli motor farklı yüklerde türbülatörlü ve türbülatörsüz çalıştırılarak özgül yakıt tüketimi ve egzoz emisyonlarının ölçümü yapılmıştır.Sonuç olarak hava girişine eklenen türbülatörün düşük devirlerde yanmayı olumlu olarak etkileyerek emisyon değerlerini ve yakıt sarfiyatını düşürdüğü ancak yüksek devirlerde Yanmayı yüksek yük altında, ateşlemeyi geciktirmeden hızlandırmanın silindir içi basıncının çok daha yüksek olmasına yol açacağı yanmayı çok erken gerçekleştirdiği, Bunun sonucu olarak da vuruntu oluşturduğu görülmüştür.Ateşleme sistemi daha hızlı bir yanma için ayarlanmalıdır aksi halde bu sistemlerin yakıt ekonomisi üzerine etkileri kötüleştirici olabilir.Ateşleme geciktirilmediği taktirde tam yükteki türbülans artışı motora zarar verebilir.

Within the automotive sector today, engine technology developments are solely limited studies on increasing the engine speed, strength and performance.This kind of innovations reveals multiple problems.All motorized vehicles receive the energy mostly from petrol for functioning. Hitherto fuel economy of engine technology has gained importance due to being dependant to limited petrol reserves of the world.For this reason all engine manufacturing firms are making high investments on research and development to peak efficiency of engines. In this study, measuring performance and burning effects of petrol-driven engines that have tabulator in their air entrance have been investigated by experiments.With applied experiments specific fuel consumption and exhaust emissions are being measured by running the engines on different loads with and without a turbulator.As a result, burning at low circulations, engines that have turbulator in their air entrance have positive effects to decrease the fuel consumption whereas on high circulations due to cylinder inner pressure incensement burning process begins too early in order not to delay firing to burn under high load and as a consequence generation of knocking is detected.Firing system has to be adjusted to a faster burning process otherwise these systems may have negative effects on the fuel economical output.As long as the firing is not delayed increasing turbulence at complete load may harm the engine.
Experimental research of turbulator that stated and on air inlet of petrol driven engine on ignition emission effect
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Teknik Eğitim