GEBELERDE 1. TRİMESTER' DAKİ HEMOGRAM PARAMETRELERİNİN KÖTÜ OBSTETRİK SONUÇLARLA İLİŞKİSİ - İLHAN, HALİL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Preeklampsi, Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Erken Membran Rüptürü ve Erken Doğum Tehdidi tanılı gebelerde birinci trimester hemogram sonuçlarından elde edilen nötrofil lenfosit oranı, platelet lenfosit oranı ve lenfosit monosit oranı parametrelerinin kötü obstetrik sonuçlarla ilişkisini belirlemektir. Çalışmamıza kliniğimize başvurmuş 24 hafta üzeri 60 preeklampsi, 60 gestasyonel diyabetes mellitus, 60 erken membran rüptürü, 60 erken doğum tehdidi tanılı ve 60 bu hastalıkların ekarte edildiği kontrol grubu tespit edildi. Hastaların birinci trimesterde polikliniğimize başvurduklarında hemogram kanları kaydedildi. Hemogram parametreleri kullanılarak NLO, PLO, LMO değerleri hesaplandı. Ve bu değerler kontrol grubuyla karşılaştırıldı. NLO değerlerinde preeklampsi, gestasyonel diyabetes mellitus ve erken doğum tehdidi hastalarında anlamlı artış izlenmişken (p<0,05), erken membran rüptürü tanılı hastalarda anlamlı bir artış izlenmedi (p>0,05). PLO değerlerinde preeklampsili hasta grubunda anlamlı artış izlenmişken (p<0,05), diğer hastalıklarda anlamlı artış izlenmedi (p>0,05). LMO değerlerinde tüm hastalıklarda anlamlı bir artış izlenmedi (p>0,05). Çalışmamızda preeklampsili hasta grubunda NLO ve PLO değerlerinde kötü obstetrik sonuçları öngörmemizde anlamlı derecede artış izlendi. GDM'li ve EDT'li hasta grubunda NLO değerlerinde benzer şekilde anlamlı artış izlendi. EMR'li hasta grubunda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğu görüldü. Ayrıca LMO parametresinin kullanıldığı daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler: NLO, PLO, LMO, Preeklampsi, Gestasyonel diyabetes Mellitus, Erken Membran Rüptürü, Erken Doğum Tehdidi

The aim of this study was to determine the relationship between neutrophil lymphocyte ratio (NLR), platelet lymphocyte ratio (PLR) and lymphocyte monocyte ratio (LMO) parameters obtained from first trimester haemogram results and poor obstetric outcomes in pregnant women with preeclampsia, gestational diabetes mellitus, premature rupture of membranes and threatened preterm birth. In our study, 60 patients with preeclampsia, 60 patients with gestational diabetes mellitus, 60 patients with premature rupture of membranes, 60 patients with threatened preterm labour and 60 control group in whom these diseases were ruled out were included. Haemograms of the patients were recorded when they presented to our outpatient clinic in the first trimester. NLR, PLR, LMO values were calculated using haemogram parameters. And these values were compared with the control group. A significant increase in NLO values was observed in patients with pre-eclampsia, gestational diabetes mellitus and threatened preterm labour (p<0.05), whereas no significant increase was observed in patients diagnosed with premature rupture of membranes (p>0.05). PLR values showed a significant increase in the group of patients with pre-eclampsia (p<0.05), while no significant increase was observed in other diseases (p>0.05). No significant increase was observed in LMO values in all diseases (p>0.05). In our study, a significant increase was observed in NLR and PLR values in predicting poor obstetric outcomes in the preeclampsia patient group. A similarly significant increase in NLO values was observed in the patient group with GDM and EMR. It was observed that more extensive studies are needed in the patient group with EMR. There is also a need for more studies using the LMO parameter. Key words: NLO, PLO, LMO, Preeclampsia, Gestational diabetes mellitus, Premature Rupture of Membranes, Preterm Labour Threat
Association of haemogram parameters in the 1st trimester with poor obstetric outcomes in pregnant women
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum