İLKOKUL 4. SINIF MATEMATİK DERSİNDE TERS YÜZ SINIF MODELİNİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARI VE MOTİVASYONUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ÇINAR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada, ilkokul 4. sınıf matematik dersinde ters yüz sınıf modeli uygulamasının öğrenci başarısına ve motivasyonuna etkisinin ortaya konulması ve modelin uygulama sürecine yönelik öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, yarı deneysel bir araştırma olup nitel ve nicel veri toplama yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın amacına yönelik olarak yarı deneysel desenlerden eşit olmayan gruplar öntest-sontest kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2021-2022 eğitim öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Malatya ilinde bulunan bir devlet okulunun dördüncü sınıfında öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmanın uygulaması deney ve kontrol grubu olmak üzere iki farklı grupta gerçekleştirilmiştir. Ters yüz sınıf modeli ile öğrenim gören deney grubunda 30, mevcut programın öngördüğü yöntemlerle derslerin işlendiği kontrol grubunda ise 34 öğrenci yer almıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen 20 maddelik akademik başarı testi ve Kara (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Bunun yanı sıra araştırma kapsamında deney grubu öğrencileriyle iki odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin çözümlenmesinde sosyal bilimler için veri analizi paket programlarından lisanslı SPSS 21 programı kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde; aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans, shapiro-wilk testi, bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi, iki faktörlü ANOVA ve kovaryans analizi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, ters yüz sınıf modeli ile öğrenim gören öğrencilerin diğer öğrencilere göre daha yüksek başarı gösterdiği ve bu başarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Deney ve kontrol grupları arasında uygulama sonunda motivasyon düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin sınıf dışında, işlenecek konular ile ilgili video izleyerek sınıf ortamına gelmelerinin; öğrenmelerini kolaylaştırdığını, eğlenerek kalıcı öğrenmelerini sağladığını, derse karşı sorumluluk duygusuyla akademik başarılarının arttığını, öğrenme ve soruları yanıtlama noktasında isteklilik ve kolaylık sağladığını ifade ettikleri görülmüştür. Öğrencilerin sınıf dışında EBA üzerinden oyun oynamalarının, soru çözmelerinin ve çeşitli etkinlikler yapmalarının öğrenmelerine olumlu yönde katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanında internet erişimi noktasında bazı sorunlarla karşılaştıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin ters yüz sınıf modeli uygulamalarından en çok sevilen yönlerine yönelik görüşleri incelendiğinde; en çok hoşuna giden uygulamanın sürpriz sorular uygulamasının olduğu görülmüştür. Görüşmeye katılan öğrencilerin diğer derslerde de ters yüz sınıf modeli ile ders işlemeleri hakkındaki görüşleri incelendiğinde ise öğrenciler, öğrenme isteklerinin artacağını belirtmişlerdir.

This study aims to examine the impact of the flipped classroom model on student achievement and motivation in 4th grade mathematics classes, and to determine student opinions about the implementation process of the model. The research is a semi-experimental study that uses both qualitative and quantitative data collection methods. An unequal groups pretest-posttest control group design was used as one of the quasi-experimental designs for the purpose of the research. The participants of the study were students in the fourth grade of a state school located in the province of Malatya, affiliated with the Ministry of National Education, during the 2021-2022 academic year. The application of the research was carried out in two different groups: the experimental group, which learned with the flipped classroom model, had 30 students, and the control group, which followed the methods prescribed by the existing program, had 34 students. A 20-item academic achievement test developed by the researcher and a motivation scale adapted to Turkish by Kara (2008) were used as data collection tools. In addition, two focus group interviews were conducted with the experimental group students as part of the research. SPSS 21 program, a licensed data analysis software package for social sciences, was used for the analysis of the quantitative data of the research. Arithmetic mean, standard deviation, percentage, frequency, Shapiro-Wilk test, t-test for dependent and independent groups, two-way ANOVA, and covariance analysis were used for the analysis of quantitative data. Content analysis method was used for the analysis of qualitative data. As a result of the research, it was found that students who learned with the flipped classroom model showed higher achievement compared to other students, and this achievement was statistically significant. There was no statistically significant difference between the experimental and control groups in terms of motivation levels at the end of the application. It was observed that students stated that watching videos about the topics to be covered outside of class made learning easier, allowed for permanent learning while having fun, increased their sense of responsibility towards the lesson, and provided willingness and ease in learning and answering questions. It was found that playing games, solving problems, and engaging in various activities through EBA outside of class positively contributed to their learning. However, they also stated that they faced some problems with internet access. When the opinions of the students about the most liked aspects of the flipped classroom model were examined, it was seen that the most popular application was surprise questions. When the opinions of the students about teaching with the flipped classroom model in other subjects were examined, the students stated that their willingness to learn would increase.
Examination of the effect of flipped classroom model on students' academic achievement and motivation in primary school 4th grade mathematics lesson
Keywords: Eğitim ve Öğretim