Oymaağaç (Elazığ) yöresinde Elazığ magmatitlerinin petrografik-petrolojik ve metalojenik özellikleri - Bölücek, Cemal; Altunbey, Mehmet (My University, 2001)
İnceleme alanı, Elazığ'ın yaklaşık 20 km kuzeydoğusunda Oymaağaç Köyü çevresinde yer almaktadır. Cevherleşmeler Elazığ Magmatitleri içerisinde gelişmiştir. Elazığ Magmatitleri, değişik litolojilerde derinlik, yarı derinlik ve yüzey kayaçları ile temsil edilmektedir. İnceleme alanında bazaltik bileşimli kayaçlar geniş yüzlekler sunmaktadır. Bunlar granitik kayaçlarla dasitik dayk ve stoklar tarafından kesilmektedir. Granitikdasitik kayaçlarla bazaltik kayaç dokanaklarında metazomatizma ve yoğun alterasyonlar gelişmiştir. Gözlenen en baskın alterasyon silisleşmedir. Silisleşmeye; karbonatlanma, serisitleşme, killeşme ve kloritleşme gibi alterasyonlar eşlik etmektedir. Daha az oranda epidotlaşma da izlenmektedir. Granitik ve dasitik kayaçların bazaltik kayaçlarla oluşturdukları dokanaklar boyunca metazomatizma ile iri taneli kuvars, epidot, piroksen, kalsit, granat, klorit, plajiyoklas ve tremolit - aktinolit mineralleri gelişmiştir. İz element dağılım diyagramları bazaltik kayaçların toleyitik, dasit ve granitik kayaçların ise kalkalkalin karakterli adayayı ürünü olduklarını göstermektedir. Cevherleşmeler, dasit - bazalt ve granit - bazalt dokanaklarında skarn tipinde, bazalt ve dasitler içerisinde ise daha çok damar tipinde gelişmiştir. Cevherleşmelerin baskın-mineralleri, pirit ve manyetittir. Pirit daha çok damar tipi cevherleşmelerde gelişirken, manyetit skarn tipi cevherleşmelerde yoğunlaşmaktadır. Bunlara değişik oranlarda hematit, kalkopirit ve sfalerit eşlik etmektedir. Alterasyon sonucu, kovellin - kalkozin, idait ve limonit gelişmiştir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji