YERSİNİA RUCKERİ İLE ENFEKTE EDİLEN GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI (ONCORHYNCHUS MYKİSS)'NIN TEDAVİSİNDE PROPOLİSİN KULLANILMASI - YONAR, MUHAMMET ENİS (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada; ortalama ağırlıkları 103,90 g (86,3-124,2 g) olan 1600 adet gökkuşağı alabalığı Yersinia ruckeri' nin LD50 ve LD75' ini içeren inokülatlarıyla deneysel olarak enfekte edildi. Enfeksiyondan 24 saat sonra balıklara günlük 2.5, 5 ve 10 mg/kg balık oranlarında 21 günlük süreyle propolis oral, enjeksiyon ve banyo yöntemleriyle uygulandı. Propolis uygulanan deneme ve kontrol balıklarından araştırmanın 3., 4., 5., 9., 15. ve 21. günlerinde kan, karaciğer, böbrek, dalak ve solungaç örnekleri alındı. Bu doku ve organlarda nitroblue tetrazolium (NBT) ve katalaz aktivitesi, protein, total immunoglobulin, lipid peroksidasyon (MDA) ve redükte glutatyon (GSH) düzeyleri tespit edildi. Enfekte balıklara uygulanan propolisin mortalite etkisine bakıldı. Bununla beraber tedavi sırasında balıkların organlarından bakteriyolojik muayene için besi yerlerine ekimler yapılarak Yersinia ruckeri yönünden incelendi.LD50 oranında bakteri verilerek enfeksiyon oluşturulduktan sonra oral olarak yemle ve enjeksiyonla intraperitoneal olarak 2.5, 5 ve 10 mg/kg balık oranında propolis uygulaması ile Yersiniosis'e karşı tedavide başarılı sonuçlar alındı. LD75 oranında bakteri içeren inökulatlarla enfekte balıklarda ise aynı başarı sadece 10 mg/kg dozunda propolis uygulaması ile elde edildi. Ayrıca intraperitoneal enjeksiyonla tedavideki etkinlik oral uygulamadan daha yüksek ve hızlı bulundu. Propolisin banyo yöntemi ile uygulanmasında başarı elde edilemedi.İmmunolojik parametreler değerlendirildiğinde enfekte balıklarda NBT, protein ve toplam immunoglobülin düzeylerinin düştüğü, fakat propolisin her üç dozunun uygulandığı balıklarda ise bu parametrelerin yükseldiği tespit edildi (p<0,05). Enfekte balıkların kan, plazma ve dokularında enfeksiyon süresince stres indikatörü olan MDA düzeyinin yükseldiği, katalaz aktivitesi ile GSH düzeylerinin düştüğü saptandı. Fakat enfekte balıklara propolis uygulaması ile stresin azaldığı, katalaz aktivitesi ve GSH düzeylerinin arttığı belirlendi (p<0,05).

In this study, rainbow trout (103.90 g mean weight in 86.3-124.2 g ranges) were infected with LD50 ve LD75 inoculates of Yersinia ruckeri. After 24 hours from infection, fish were treated with 2.5, 5 and 10 mg /kg doses of propolis for 21 days by using oral, injection and bath methods. Blood, liver, kidney, spleen and gills samples were taken in day 3., 4., 5., 9., 15. and 21. from all experimental fish. Nitroblue Tetrazolium (NBT), catalase activity, protein, total immunoglobuline, lipid peroxidation (MDA) and reduced glutation (GSH) levels were analyzed in these tissues and organs. At the same time, the mortality effect of propolis on fish was determined. In addition, fish organs were isolated for bacteriological inoculation during cure for examination in term of Yersinia ruckeri.Successful results in cure against Yersiniosis were obtained in fish infected with LD50 rate of bacteria after applying 2.5, 5 and 10 mg/kg fish doses of propolis given by food orally and injection intraperitoneally. In fish infected with LD75 rate of bacteria inoculates, success in cure was reached only in fish treated 10 mg/kg dose of propolis. In addition, cure efficiency in intraperitoneal method was found higher and quicker than that in oral method. Success was not obtained in cure by using bath method.Immunulogical parameters showed that NBT, protein and total immunoglobulin levels were reduced in infected fish, but these parameters were increased in fish treated with 2.5, 5 and 10 mg/kg fish ratio doses of propolis (p<0.05). It was found that MDA level which is a stress indicator increased during infection in blood, plasma and tissues of infected fish, GSH and catalase activity decreased. However stress decreased, GSH and catalase activity increased after treatment of infected fish with propolis (p<0.05).
Usage of propolis for treatment of rainbow trout (Oncorhynchus Mykiss) infected with Yersinia Ruckeri
Keywords: Su Ürünleri; Biyokimya