TARİHSEL SÜREÇ İÇERİSİNDE TÜRK AİLE YAPISINA BİR BAKIŞ - Haykır, Yavuz; Haykır, Handan (Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı [EN], 2017)
Toplumu oluşturan en temel birim ailedir. Geçmişten günümüze varlığını ve önemini koruyan aile kurumu, toplumların hayatını devam ettirmesinde ve sağlam temeller üzerine oturtulmuş bir düzen için önemli bir rolü bulunmaktadır. Her toplum bu anlamda aile kurumuna büyük önem vermiştir. Aile kurumunun değer ve öneminin korunması ve güçlenmesi için çaba sarf etmişlerdir. Her milletin kendine özgü bir aile yapısı vardır. Türk aile yapısının da kendine göre özellikleri vardır. Türkler, aile kurumuna büyük önem vermişlerdir. Büyük bir kutsallık atfedilen Türk ailesi yapısı tarihsel süreç içerisinde sürekli olarak el üstünde tutularak değer verilmiştir. Tarihsel süreç içerisinde Türk toplumunu idare eden yöneticiler, ailenin ve özellikle kadının toplum içerisindeki yeri, aile kurumunun düzenlenmesi ve korunması için sürekli çalışmalar yapmışlardır. Aile yapısında meydana gelebilecek olumsuzlukları gidermek için tedbirlere başvurmuşlardır. Bu anlamda kanunlar yapılmış ve toplumun temel taşı olan aile kurumunun güçlenmesi için çaba sarf etmişlerdir. Bu bağlamda bu çalışmamızda, tarihsel süreç içerisinde Türk ailesinin, sosyal hayattaki yeri ve önemi hakkında bilgiler verilecektir. Bu tarihsel süreç içerisinde Türk aile yapısında meydana gelen değişimler incelenip, Cumhuriyet’ten sonra modernleşme hedefi doğrultusunda çıkarılan kanunların aile kurumuna etkileri üzerinde durulacaktır. Özellikle Medeni Kanunun, Türk aile yapısı ve kadına dair getirdiği yeni¬likler hakkında bilgiler verilerek geçmişten günümüze Türk ailesinin bir pano¬raması sunulacaktır.