Hiperkolesterolemili hastalarda atorvastatin ve serivastatinin etki ve güvenilirliğinin karşılaştırılması - Karaca, Ilgın; Akbulut, Mehmet; İlkay, Erdoğan; Pekdemir, Murat; Özdağ, Zafer; Arslan, Nadi (My University, 2001)
Hiperkolesterolemi, ateroskleroz ve koroner kalb hastalığı (KKH)'nın gelişiminde major faktördür. Birçok klinik çalışmada total kolesterol (TK), trigliserid (TG) ve düşük dansiteli lipoprotein kolesterolde (LDL-K) sağlanan düşme ile KKH insidansında önemli azalmalar gösterilmiştir. Yine yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol (HDL-K) seviyesindeki artış kardiyovasküler olayları önleyici etki göstermektedir. Çalışmada, serivastatin 0.3 mgr, atorvastatin 10 ve 20 mgr'ın ispatlanmış koroner kalp hastalığı bulunan populasyondaki etki ve güvenilirliği karşılaştırılmıştır. Atorvastatin 10, 20 mgr ve serivastatin 0.3 mgr'ın TK, TG ve LDL-K'de sağladığı yüzde düşmeler sırası ile; %32.24, %29.54, %30.45; %23.20,%17.09, %6.3; %42.8, %49.69, %40.35 idi. Gruplar arasında TG değişikliği anlamlı bulunurken (p=0.05), Diğer paremetrelerdeki değişiklikler istatiksel anlamlılık sınırına ulaşmadı (p= 0.321).
Keywords: Koroner hastalık; Kolesterol; Trigliseridler; Antikolesteremik ajanlar; Koroner kalp hastalığı; Hiperlipidemi; Atorvastatin; Hidroksimetilglutaril CoA redüktaz inhibitörleri