FIRAT ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN FİZİKSEL UYGUNLUK PERFORMANSLARIYLA AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BAŞOĞLU, AHMET SELÇUK (Fırat Üniveristesi, 2001)
Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğrencilerinin Fiziksel Uygunluk Performanslanyla Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, Fırat Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde okuyan 1. Sınıf öğrencilerinin yıl sonu teorik ve pratik dersleri ile genel akademik başarıları ve deneklerin fiziksel ve fizyolojik test bulguları arası ilişkilerin tespit edilmesi idi. 16 bayan ve 60 erkek olmak üzere toplam 76 öğrenci bu çalışmaya gönüllü olarak katıldı. Bayanların yaş ortalamaları 19,43±1,45 yıl ve erkeklerin yaş ortalamaları 20,43+1,1 1 yıl olarak bulundu. Bayan öğrencilerin akademik ders başarı ortalamaları sırasıyla; teorik başarı puanı 2,28±0,46, pratik başarı puanı 2,02±0,72, genel akademik başarı puanı ise 2,21±0,52'dir. Erkek öğrencilerin akademik ders başarı ortalamaları sırayla; teorik başarı puanı 2,13+0,41, pratik başarı puanı 1,74±0,68. genel akademik başarı puanı ise 2,08+0,3 9' dur. Kız öğrenciler ile erkek öğrencilerin arasında akademik başarıları açısından anlamlı bir farklılık yoktu (p>0.01). kızlar ve erkeklerde teorik, pratik ve genel akademik başarı puanları arasında anlamlı ilişki vardı. Öğrencilerin ÖSYM puanlarıyla ders başarıları arasında ilişki.bulunamadı, öğrencilerin pratik başarı puanlarıyla, aerobik güç ve esneklik ölçüm değerleri arasında anlamlı bir ilişki vardı. Pearson Korelasyonu ve Mannwitney Wilcoxon testleri istatistiksel analizler olarak kullanıldı. VIIISonuç olarak, öğrencilerin derslerine ait akademik başarı ortalamalarının düşüklüğü, ÖSYM puanlanyla teorik ve pratik başarıları arası ilişkinin bulunmayışı ve aerobik güçleri ile esnekliklerin uygulamalı ders başarılan arası ilişkinin bulunuşu dikkat çekicidir. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, beden eğitimi öğrencileri, fiziksel uygunluk. IX

The Analyse of Relationship Between Physical Fitness and Academic Achievement of Physical Education and Sport Department Students at Fırat University. The purpose of this study was to determine the correlations between the theoretical practical and general academic achievement and physical fitness measurements of first class Physical Education and Sport Department students. 16 girls and 60 boys totaly 70 students were partipicated to this study voluntary. The mean ages of grils was 19,43±1,45 year and 20,43±1,11 year for boys. The mean academic achievements of girls were theoreticaly 2,28± 0,46 points out of to and practical 2,02±0,72 and general 2,21 ±0,52 respectively. The mean academic achievement of boys were; 2,13±0,41 theoretical and, 1,74±0,68 practical respectively. There were no significant differences between academic achievement of boys and girls (p>0,01). There were significant correlation between theoretical, practical and general academic achievements of students for boys and girls. It could not found correlations between ÖSYM point and academic achievement of students. There were significant correlation in aerobic power, flexibility and practical achievement of students. Pearson correlations, and Mann- Witney Wilcoxon statistical tests were used in this study.Consequently, striking results of this study were; the lower academic achievement of students, there absence of correlation between with ÖSYM point, theoretically and practical points of students and the significant correlation aerobic, anaerobic power, flexibility and practial lessons achievement. Key Words: Academic achievement, Physical Education Students, Physical Fitness. XI
The Analyse of relationship between physical fitness and academic achievement of Physical Education and Sport Department Students at Fırat University
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports