Hipertansif hastalarda aksesuar renal arter sıklığı - Seçen, Özlem; Akbulut, Mehmet; Harman, Murat; Yavçin, Özkan (My University, 2014)
Amaç: Hipertansif hastalarda çoklu renal arter sıklığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya iskemik kalp hastalığı nedeniyle koroner anjiyografi ve aynı zamanda hipertansiyon nedeniyle de renal anjiyografi yapılan toplam 1174 (yaş ortalamaları 61±1; 733 kadın ve yaş ortalamaları 60±1; 441 erkek) hasta alındı. Retrospektif olarak tüm hastaların renal arter sayısı ve renal arterlerdeki lezyon varlığı araştırıldı. Bulgular 1174 vakanın %92sinde (1083) sağ ve sol böbreği kanlandıran birer renal arter bulunurken, %7,8inde (91) çoklu renal arter tespit edildi. Bu çoklu renal arterlerin %45si sağdayken, %46sı soldaydı. Sonuç: %8,9 vakada bilateral multiple renal arter vardı. Ayrıca çoklu renal arterlerin %2,1inde (2) sol tarafta üç adet renal arter bulunmaktaydı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Üroloji ve Nefroloji; Kalp ve Kalp Damar Sistemi