BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN SINIF YÖNETİMİ DAVRANIŞLARI İLE İLETİŞİM BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ (MARDİN İLİ ÖRNEĞİ) - AREFİ, BURCU (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, beden eğitimi öğretmenlerinin sınıf yönetimi davranışları ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve sınıf yönetimi davranışları ile iletişim becerilerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Mardin İlinde görev yapan 489 beden eğitimi öğretmeni oluştururken, araştırmanın örneklemini ise evrenden rastgele seçilen 400 beden eğitimi öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak sınıf yönetimi davranışları ile ilgili verilerin toplandığı Ünlü, ve ark., tarafından geliştirilen "Beden Eğitimi Öğretmenleri Sınıf Yönetimi Davranışları Ölçeği"; İletişim becerileri için ise Bugay ve Owen tarafından geliştirilen "İletişim Becerileri Ölçeği-Yetişkin Formu (İBÖ-YF)" kullanılmıştır. Anket verilerinin analizinde SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışmada, frekans, yüzde ve anlamlılık tabloları oluşturulmuştur. Anlamlılık p<0,005 olarak kabul edilmiştir. İkili karşılaştırmalar için t-testi, ikiden fazla karşılaştırmalar için ise Anova testi kullanılmıştır. İki ölçeğin birbirine olan ilişkisini belirlemek için korelasyon analizi, boyutların etkisini belirlemek için ise regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin sınıf yönetimi davranışlarının puan ortalamalarının yüksek olduğu sonucu bulunmuştur. Öğretmenlerin yaşlarına ve hizmet yıllarına göre 41 yaş ve 16-20 hizmet yılına sahip öğretmenlerin sonuçlarının yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin cinsiyet değişkeni iletişim kurmaya isteklilik davranışları alt boyutunda kadın öğretmenlerin, erkek öğretmenlere göre daha yüksek ortalama puana sahip olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin yaşlarına göre 41 yaş ve üstü öğretmenlerin iletişim becerileri ortalama puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin eğitim düzeyine göre doktora eğitim düzeyine sahip öğretmenlerin iletişim becerilerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Beden eğitimi öğretmenlerinin Sınıf yönetimi davranışları ile iletişim becerileri arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki vardır. İletişim becerileri ile sınıf yönetimi davranışları arasında yaklaşık %71 oranında pozitif yönlü güçlü bir etki söz konusudur. Ayrıca, sınıf yönetimi davranışlarının iletişim becerilerini %51 oranında arttırdığı görülmektedir. Anahtar Kelimler: Beden Eğitimi Öğretmenleri, Sınıf Yönetimi Davranışları, İletişim Becerileri

The aim of this study is to examine the relationship between classroom management behaviors and communication skills of physical education teachers and to examine classroom management behaviors and communication skills according to various variables. The universe of the study consisted of 489 physical education teachers working in Mardin in the 2020-2021 academic year, while the sample of the study consisted of 400 physical education teachers randomly selected from the universe. As a data collection tool in the research, "Physical Education Teachers Classroom Management Behaviors Scale" developed by Ünlü et al., in which data on classroom management behaviors were collected; For communication skills, "Communication Skills Scale-Adult Form (İBÖ-YF)" developed by Bugay and Owen was used. SPSS 22 statistical package program was used in the analysis of the survey data. In the study, frequency, percentage and significance tables were created. Significance was accepted as p<0.005. The t-test was used for pairwise comparisons and the Anova test for more than two comparisons. Correlation analysis was used to determine the relationship between the two scales, and regression analyzes were used to determine the effect of the dimensions. It was found that the classroom management behaviors of the teachers participating in the study had a high average score. According to the age and years of service of the teachers, the results of the teachers who are 41 years old and 16-20 years of service were found to be high. It was observed that female teachers had a higher average score than male teachers in the sub-dimension of teachers' willingness to communicate, which is gender variable. It has been observed that the average scores of communication skills of teachers aged 41 and over are higher than the age of the teachers. It has been observed that the communication skills of teachers with doctoral education level are higher than the education level of the teachers. There is a strong positive relationship between physical education teachers' classroom management behaviors and communication skills. There is a strong positive effect of approximately 71% between communication skills and classroom management behaviors. In addition, it is seen that classroom management behaviors increase communication skills by 51%. Keywords: Physical Education Teachers, Classroom Management Behaviors, Communication Skills
Examination of the relationship between physical education teachers' classroom management behavior and communication skills (Mardin province example)
Keywords: Spor