Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin sosyal durumlarının incelenmesi - Gökyer, Necmi (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, anadolu öğretmen liselerinde öğrenim gören öğrencilerin sosyal durumlarını incelemektir. Betimsel tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 2011-2012 eğitim-öğretim yılında, Kayseri ilinde bulunan Anadolu öğretmen liselerinin dokuz, on, onbir ve onikinci sınıflarında öğrenim gören toplam 1172 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu sınıflardan basit tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 543 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen “anadolu öğretmen liselerinde okumakta olan öğrencilerin sosyal durumlarının incelenmesine” yönelik olarak hazırlanan anket kullanılmıştır. Elde edilen verilerle frekans ve yüzde hesapları yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, anadolu öğretmen liselerinde okumakta olan öğrencilerin yarısının anne ve babalarının eğitim seviyesi ilkokul ve ortaokuldur. Ayrıca annelerinin büyük bir çoğunluğu ev hanımı ve babaları ise memur, işçi, emekli ve çiftçidir. Ailelerin yarıdan fazlası küçük yerleşim yerlerinde ikamet etmektedir. Ailelerin büyük bir çoğunluğunun geliri asgari ücretin altı ile 1950 TL arasındadır. Öğrencilerin yarıdan fazlası okulda kendisini yalnız hissettiğini belirtmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi; Sosyoloji