KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN BETONLARDA KATKI ORANLARI DEĞİŞİMİNİN BETONUN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ - ORHAN, EYYÜP (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmada, kendiliğinden yerleşen betonun içeriğindeki akışkanlaştırıcı katkı ve mineral katkı oranlarının değiştirilmesinin betondaki etkileri incelenmiştir. Mineral katkı olarak silis dumanı, akışkanlaştırıcı katkı olarak ise polikarboksilat esaslı üçüncü nesil süper akışkanlaştırıcı kullanılmıştır. Katkı oranlarını belirlemek amacıyla deneme dökümleri yapılmıştır. Deneme dökümleri sonucunda ortaya çıkan optimum karışım dizaynındaki katkı oranları artırılıp azaltılarak 9 seri karışım elde edilmiştir. Bu serilerin kendiliğinden yerleşebilirlik kriterlerini ne kadar sağladığına ve sertleşmiş beton özelliklerine bakılmıştır.Serilerdeki mineral katkı oranı %( 0, 10, 20), akışkanlaştırıcı katkı oranı ise %( 1.3, 1.5, 1.7) olarak değiştirilmiştir. Doz miktarı 500, su/toz miktarı ise 0.42 olarak sabit tutulmuştur. Taze ve sertleşmiş beton özelliklerinde en önemli etken, silis ve akışkanlaştırıcı katkı oranına bağlı olarak betonun ayrışma miktarı ve yerleşebilirlik sınırlarıdır. Ayrışma miktarı ve yerleşebilirlik kriterlerini en iyi şekilde sağlayan, 10S1.3A ve 10S1.5A serileri, taze ve sertleşmiş beton özellikleri bakımından en iyi sonuçların alındığı serilerdir.

In this study, plasticizer content of self-compacting concrete additives and concrete effects of changing rates of mineral additives were investigated. Silica fume as a mineral additive, plasticizer as an additive in the third generation of polycarboxylate-based superplasticizer was used. Contribution rates were made to determine the trial transcripts. Trial transcripts that result from increasing and decreasing rates of contribution to the optimum design of the mixture were obtained from 9 serial mixing. How much of this series automatically restores settle criteria and hardened concrete properties were evaluated.Mineral additives on series is changed as % (0, 10, 20) and the rate of contribution of the plasticizer is changed as% (1.3, 1.5, 1.7) . The amount of dosage were kept constant to 500, water/powder volume was also kept at 0,42. The most important factor in fresh and hardened concrete properties is the amount of concrete decomposition depending on contribution rate of silica and plasticizer ,and is the settle of boundaries. Series of 10S1.3A and 10S1.5A is that the best results are a series taken in terms of fresh and hardened concrete properties.
The effect of changes in contribution rates concrete in self compacting concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Mimarlık