Vergi Cennetleri ve Küresel Gelir Eşitsizliği - Yıldız, Abdunnur; Demır, Murat (My University, 2019)
Küreselleşme ve bilgi iletişim teknolojisindeki gelişmeler sonucu ülkelerarasında yaşanan vergi rekabetinin boyutunda artış yaşanmıştır. Bu rekabet,özellikle ülkelerine yabancı sermaye yatırımlarını çekmeye çalışan ülkelerarasında yaşanmaktadır. Vergi rekabetinin birçok farklı formu söz konusuolmakla beraber günümüzde en fazla başvurulan yöntemlerden biri de vergicennetleridir. Vergi cennetleri özellikle çok uluslu şirketler ve zenginbireyler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmakta ve bu durum, bazıülkelerin vergi gelirlerinin aşınmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada,vergi cennetlerinde tutulan küresel servetin miktarına ilişkin verilerincelenmiştir. Çalışma sonucunda, vergi cennetlerinin küresel gelireşitsizliğini arttırdığı ve yoksulların küresel refahtan/servetten aldığı payıngünden güne azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: İktisat