DÜZENSİZ ALAŞIMLARIN ELEKTRONİK YAPILARININ İNCELENMESİ - ÇELİK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu tez çalışmasında, yapısal olarak düzensiz sistemler için geliştirilen ve çok parçacık saçılmasına dayanan Beeby&Hayes metodunu kullanarak iki boyutta bir kare örgü üzerinde istatistiksel bir düzene göre dağılmış AXB!_X şeklindeki bir alaşımın elektronik durum yoğunluğunun farklı bir çözüm tekniği ile hesaplanması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, teorik metodun matematiksel bağıntıları tanımlanan sistem için geliştirilerek sisteme uygulanabilir dinamik denklemleri elde edildi. Çalışmada kullanılan model sistem, başlangıçta %50 A ve %50 B atomik konsantrasyona sahip olacak şekilde seçilip bir kare örgü üzerinde olası dağılımları diyagramlarla izah edildi. Görünüşte mevkisel düzensiz alaşım gibi davranan model sistem yapısal düzensizlik özelliğini de ihtiva etmesi nedeniyle bu sistemi tanımlayacak yapısal faktörler belirlendi. Toplam on iki tane dağılım diyagramına sahip sisteme teorik metodun uygulanması sonucu kompleks bir blok matris elde edildi. Bu matris uygulanan bazı matematiksel işlemler sonucu 48x48 mertebesinde bir hermityen blok matris'e indirgendi. İkinci aşamada elde edilen dinamik matrisin çözümü; konsantrasyon ve bağ uzunlukları gibi bir kaç yapısal faktörlere göre yapıldı ve elektronik durum yoğunlukları hesaplandı. Ayrıca, spektral fonksiyonun momentum dalga vektörüne göre değişimi de araştırıldı. Anahtar Kelimeler : Düzensiz sistemler, Çoklu saçılma, Durum yoğunluğu, Beeby&Hayes metodu VI
Investigation of electronic structure of disordered alloys
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering