İKİ FARKLI MATERYALLE TESPİT EDİLEN PERİFERİK VENÖZ KATETERLERİN MİKROBİYOLOJİK KOLONİZASYON AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - POLAT, HİLAL TÜRKBEN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Araştırma, iki farklı materyalle tespit edilen periferik venöz kateterlerin mikrobiyolojik kolonizasyon açısından karşılaştırılması amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 15 Kasım 2009-15 Şubat 2010 tarihleri arasında Elazığ Harput Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğine diyabet tanısı ile yatan hastalar oluşturmuştur. Araştırmaya antibiyotik ve sürekli sıvı tedavisi almayan, son bir ay içinde sefalik ve bazilik venlerden intravenöz sıvı tedavisi amacıyla kateterizasyon yapılmamış, mastektomili ya da hemiplejik olmayan, diyaliz tedavisi görmeyen, intravenöz sıvı tedavisinin 6 gün ya da daha fazla süreceği düşünülen, 40-50 yaşlarında olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 30 hasta alınmıştır.Hastaların intravenöz sıvı tedavilerinde, sağ ve sol kollarındaki sefalik ve bazilik venler kullanılmış, kapatma yöntemlerinin biri sağ kol, diğeri sol kol venlerine dönüşümlü uygulanmıştır. Her 3 günün sonunda periferik venöz kateterler çıkarılarak kültür için mikrobiyoloji laboratuarına gönderilmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik analizler, ki-kare ve fisher'in kesin testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 45.87'dir. Araştırmaya 14 erkek (%46.7), 16 kadın (%53.3) alınmıştır. Steril gaz pansuman uygulanan kateterlerin %3.0'ında Staphylococcus epidermidis, %3.0'ında Esherichia coli üremiştir. %94.0'ında üreme olmamıştır. Steril şeffaf pansuman uygulanan kateterlerin % 3.0'ında Staphylococcus epidermidis üremiştir. Araştırma sonucunda, uygulanan iki farklı pansuman materyalinin mikrobiyolojik kolonizasyon açısından anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır.Anahtar Kelime: Periferik venöz kateter, Gaz pansuman, Şeffaf pansuman

This study was made half experimentally to compare the microbiologic colonizations of peripheral venous catheters which was fixed by 2 different materials. The study was conducted in Harput State Hospital internal medicine clinic where the patients admitted by diabetes diagnosis between november 15, 2009 and february 15, 2010. Thirty patients ages between 40-50 years were included to study in whom the intravenous fluid treatment was thougth to be ?6 days. Those patients taking antibiotics, catheterized from cephalic or basilic veins for continious fluid treatment within last 1 month, patients with mastectomy or hemiplegic and dialysis patients were excluded to study.The intravenous fluid treatment was made via the cephalic and basilic veins of the both arms and one of closing method applied to right arm and the other to left arm sequentally. Venous catheters were removed at the end of each 3 days and sent to microbiology laboratory for culture.The data were evaluated by percentage analysis, ki-squre test and Fisher? exact test.The mean age of patients was 45.87 years. Fourteen (46.7%) of them were male and 16 (53.3%) of them were female. In sterile gause method, 3% of the catheters were Staphylococcus epidermidis positive and 3% Esherichia Coli positive and any microorganism was observed in 94% of the catheters. In sterile transparent method, 3% of the catheters were Staphylococcus epidermidis positive. There was no significant difference between two methods with respect to microbiologic colonization.Key Words: Peripheric venous catheter, Gauze dressing, Transparent dressing
Comparing the microbiologic colonizations of peripheral venous catheters which was fixed by 2 different materials.
Keywords: Hemşirelik