1789-1808 YILLARI ARASINDA OSMANLI DEVLETİ’NDE DEPREMLER VE METEOROLOJİK ÂFETLER - Tatar, Özcan; Baytimur, Suha Oğuz (My University, 2020)
Tarihin farklı dönemlerinde, dünyanın çeşitli bölgelerinde birçok doğa olayı meydana geldiği tespitedilmektedir. Geçmişte oluşan ve insanlar üzerinde herhangi bir etkisi olmayan doğa olayları kayda değergörülmemektedir. Fakat insanların bu olaylardan doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmesi halinde, bu durumâfet şeklinde ifade edilmektedir. Çeşitli şekillerde meydana gelen doğal âfetler genellikle bölgesel olmaklaberaber geniş alanlara da yayılmaktadır. Âfet olarak ifade edilen bu olaylar, şiddetine bağlı olarak can ve malkayıplarına da sebep olmaktadır.Osmanlı Devleti’nde, incelenen dönem öncesinde çeşitli şekillerde doğal âfetler olduğu tespitedilmektedir. Ele alınan tarihlerde de yine benzer doğal âfetlere rastlanmaktadır. Birçok olumsuz etkiye sahipolan âfetler içerisinde depremler ve meteorolojik olaylar önemli bir yere sahiptir. Bölgesel bir etkiye sahipolan depremler ve meteorolojik olaylar, şiddetleri ölçüsünde can ve mal kayıpları yaşanmasına sebep olur.Ayrıca bu afetler neticesinde devlet işleyişinde çeşitli aksaklıklar ve ihtiyaçların temin edilmesinde yaşanansıkıntılar da kaynaklara yansımaktadır.
Keywords: Tarih; Jeoloji; Meteoroloji ve Atmosferik Bilimler