SPORCULARDA SODYUM BİKARBONAT KULLANIMININ 600 METRE KOŞU PERFORMANSI ÜZERİNE ETKİSİ - BAYSAL, BAYRAM (Fırat Üniveristesi, 2001)
Sporcularda Sodyum Bikarbonat Kullanımının 600 Metre Koşu Performansı Üzerine Etkisi Sporcular tarafından Sodyum Bikarbonat (NaHCÜ3 ) egzersiz öncesi metebolik alkaloz oluşturarak H iyonlarını ortamdan uzaklaştırmak ve yorgunluğu geciktirdiği ve performansım artırdığı düşüncesiyle kullanılmaktadır. Bu çalışmada egzersiz öncesi 0,3 gr/kg.' lık NaHCÛ3 oral yolla alınmasının anaerobik performansa etkisi araştırıldı. Çalışmaya yaş ortalamaları 22.9 yıl, spor yaşları 7.10 yıl olan, çeşitli amatör kulüplerde aktif olarak futbol oynayan 10 gönüllü denek alındı. Çalışma günü aynı içerikli diyetle beslenen ve 2 saat önce plasebo alarak, on dk. ısınmaları sağlanan deneklerin egzersiz öncesi HCO3', pH ve HLa seviyeleri ölçüldü. 600 metre koşturularak egzersiz yaptırılan deneklerin HCO3, pH ve HLa seviyelerine yeniden bakıldı. 48 saat dinlendirildikten sonra 0,3 gr/kg.' lık NaHC(>3 oral yolla 500 mllt.meyve suyu içerisinde verilerek 2 saatlik bekleme süresinden sonra aym şartlarda, aym işlemler egzersiz öncesi ve sonrasında tekrar edildi. Elde edilen sonuçlar tek yönlü ANOVA ve student t testi kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p< 0.01 ve p < 0.05 olarak seçildi. Çalışmamızda; Sodyum bikarbonat (NaHCCh) verilmeden önceki egzersiz öncesi ve NaHCCh verildikten sonraki egzersiz öncesi değerlere göre bikarbonat (HCO3) seviyesi yükseldi. Egzersiz öncesi ve sonrası pH değerleri farklı bulunurken (7.34 ± 0.05-7.11 ± 0.10), NaHCCV verildikten sonra, NaHC03 verilmeden önceki pH değerlerine göre, hem egzersiz öncesinde (7.34 ± 0.05 - 7.41 ± 0.07) hem de egzersiz sonrasında (7.11 ± 0.10 - 7.20 ± 0.09) konsantrasyonlarında artış görüldü. Egzersiz sonrasında NaHCC^ verildikten sonraki laktik asit (Hla) seviyesi (12.65 ± 1.18-13.49 ± 1.92mMol/L) yükseldi. IX ~İw*»*- - *?*NaHCCb verildikten sonraki koşu süresi (1.51 ± 0,1 8 sn) verilmeden önceki süresine göre (1.42 ± 6.68sn) düşüş gösterdi. Aradaki fark istatiksel olarak anlamlı bulundu (P< 0,05). Sonuç olarak; sporcularda gastrointestinal rahatsızlığa neden olmayacak şekilde yeterli dozda alkali madde alınımı 600 metre koşu performansını olumlu yönde etkileyen faktörlerden birisi olduğu söylenebilir. Anahtar kelimeler: Sodyum bikarbonat, Ergojenik yardım, Laktik asit, Performans.

The Effect of Sodium Bicarbonate Ingestion on Sportsmen's 600-Meter-Running Performance Sodium bicarbonate (NaHCCh) is used by sportsmen before the exercise to get red of H+ ions by establishing alkalose and with the belief that it would delay tiredness and increase the performance. The effect of 0,3 gr / kg NaHCC>3 oral ingestion on anaerobic performance has been analyzed in this study. 10 volunteers, whose average age was 22,9 years and having the sports age of 7,10 years in average, and who have been playing for different amateur football clubs, was included in this study as subject. On the day of exercise the subject, who were on the some diet and are provided a good warm-up 3 hours after the ingestion of plasebo, were tested in the levels af HCO3, pH and Hla before the exercise. Their HCO3, pH and Hla levels were tested again after having a-600-meter run. The same procedurs were repeated under the same cinditions after talving a-48-hour rest and with in an oral ingestion of 0,3 gr/kg NaHCCh in 500 mililitres of fruit juice with a period of 2-hor-waiting. The results have been evaluated with the help of one-way ANOVA and student t tests. Statistical significance level has been defined as p < 0,01 ve p< 0,05. In our study; the level of HC03 increased compared to the exercise pre-ingestion of NaHC03 and past-ingestion of NaHCCb. An increase has been detected in the concentrations of ( 7,11 ± 0,10 - 7,20 ± 0,09 ) after the exercise, and that of ( 7,34 ± 0,05 - 7,41 ± 0,07 ) before the exercise as to the results of pH before and after the ingestion of NaHCCh, where as the pH findings of pre-exercise differed from that of past-exercise (7,34 ± 0,05 - 7,11 ± 0,10). HLa levels ( 12,65 ± 1,18 - 13,49 ± 1,92 mMol/Lt ) increased after NaHC03 ingestion following XIthe exercise. The running period ( 1,51 ±0,18 sc.) after the ingestion shiwed a decrease when compared to the one ( 1,42 ± 6,68 sc.) before the ingestion. The difference between these two has been found reasonable ( p < 0,05 ). As a conclusion, it can be easily said that an enough dosage of alkali ingestion, that has to be reasonable enough not the cause any sort of gastroentestinal sickness for sportsmen, is one of the factors which affect the 600 m. of running peformance positively. Key Words: Sodium biocharbonate, Lactic acid, Performance, Ergogenic aid xn
The Effect of sodium bicarbonate ingestion on sportsmen's 600 meter running performance
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports