Child Social Preference Scale-3 (Parent and Teacher Form): Validity and Reliability Study - Işıktekiner, Fatime Sabahat; Dinçer, Çağlayan (Fırat University, 2025)
This study aims to translate the parent form (PF) and teacher form (TF) of the Child Social Preference Scale-3 (CSPS-3) into Turkish and to conduct validity and reliability studies. The sample of the research consisted of 105 parents of 36-72 month old children for the CSPS-3 PF; teachers (n=45) of 334 children aged 36-72 months for the CSPS-3 TF. The scale consists of three dimensions: shyness, unsociability and social avoidance. As a consequence of the analyses, the 15-item and three-factor model of the CSPS-3 PF was validated and the variance explained values were at appropriate values (0.10 and 0.58). In line with the EFA conducted to determine the construct validity of the CSPS-3 TF, two items with factor loadings below .30 were removed from the scale, and it was found that the scale was unidimensional and explained 56.47% of the total variance. As the result of CFA, the 13-item one-factor structure of the CSPS-3 TF was verified. In line with these results, it can be said that the Turkish form of both scales is a valid and reliable tool that can be used in determining children's social preferences and evaluating their socially withdrawn behaviors.

Bu çalışmada Çocuk Sosyal Tercih Ölçeği-3/ÇSTÖ-3 (Child Social Preference Scale-3/CSPS-3) ebeveyn formu (EF) ve öğretmen formu (ÖF) Türkçeye çevrilerek geçerlik, güvenirlik çalışmasının yapılması amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini; ÇSTÖ-3 EF için 36-72 ay arası çocuğu olan 105 ebeveyn; ÇSTÖ-3 ÖF için 36-72 aylık 334 çocuğun öğretmeni (n=45) oluşturmaktadır. Ölçek utangaçlık, asosyallik ve sosyal kaçınma şeklinde üç boyuttan oluşmaktadır. Ölçekle ilgili çeviri işlemleri yapıldıktan sonra kapsam geçerliği için uzman görüşü alınmıştır. ÇSTÖ-3 EF yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi (DFA); güvenilirliği Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ve test tekrar test güvenirliği çalışmaları doğrultusunda analiz edilmiştir. ÇSTÖ-3 ÖF yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve DFA yapılarak, güvenirliğe iç tutarlılık katsayısıyla bakılmıştır. Bu analizlerin sonucunda ÇSTÖ-3 Ebeveyn Formu 15 madde ve üç faktörlü yapısı doğrulanarak, açıklanan varyans değerlerinin de uygun değerlerde (0.10 ile 0.58) olduğu tespit edilmiştir. ÇSTÖ-3 ÖF yapı geçerliğini belirlemek için yapılan AFA sonucunda, toplam varyansın %56.47’sini açıkladığı, .30’un altında faktör yükü olan iki maddenin çıkarılarak, ölçek tek boyut olarak belirlenmiştir. Yapılan DFA ile ÇSTÖ-3 ÖF 13 madde, tek faktör olan yapısı doğrulanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda ÇSTÖ-3 ebeveyn ve öğretmen formunun Türk çocuklarına uygulanabilir, sosyal tercihlerini belirlemek ve sosyal içe dönük olan davranışları değerlendirmek üzere geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.
Çocuk Sosyal Tercih Ölçeği-3 (Ebeveyn ve Öğretmen Formu): Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Keywords: Other Fields of Education (Other); Alan Eğitimleri (Diğer)