Vitrektomi sonrası Stafilokokus aureus endoftalmisinin deneysel proflaksisi: Klinik ve histopatolojik değerlendirrme - Yılmaz, Turgut; Kibar, Yusuf; Çelebi, Serdal; Aydemir, Orhan; Özercan, İbrahim (My University, 2003)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vitrektomi sonrası Stafilokokus aureus (S.aureus) endoftalmisinin deneysel profilaksisinde infüzyon sıvısı içerisinde van komisi n kullanımının etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 2000-3000 gr ağırlığında 36 adet sağlıklı pigmentli tavşan, her bir grupta 6 denek olacak şekilde 6 gruba ayrılmıştır. Tüm deneklerin bir gözüne vitrektomi uygulanmış olup, vitrektomi sırasında vankomisin (20$mu$/ml) içeren veya içermeyen 100 ml DTS (dengeli tuz solüsyonu) infüzyon solüsyonu kullanılarak operasyon sonunda S.aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Grup 1, DTS kullanılmış olup takiben 1.000 forming unit (CFU) S.aureus; Grup 2, DTS içerisinde 20u/ml vankomisin (VDTS) kullanılmış olup, takiben 1000 CFU S. aureus, Grup 3, DTS kullanılmış olup, takiben 2.000 CFU S.aureus; Grup 4, VDTS kullanılmış olup, takiben 2.000 CFU S.aureus; Grup 5, DTS kullanılmış olup, takiben 4.000 CFU S.aureus;Grup 6, VDTS kullanılmış olup, takiben 4.000 CFU S. aureus enjeksiyonu yapılmıştır. Denekler cerrahi sonrası 5 gün süre He klinik takibe alınıp, 5. günün sonunda histopatolojik incelemeye tabi tutulmuştur. Bulgular: Vankomisin kullanılmayan grup 1, 3, 5 ve vankomisin kullanılan grup 6' da tüm gözlerde endoftalmi gelişti. Grup 2 ve 4' de ise endoftalmi gözlenmedi, infüzyon solüsyonu içerisinde 20u/ml konsantrasyonda kullanılan vankomisin, 1.000 ve 2.000 CFU S.aureus ile oluşan göz içi enflamasyonunu anlamlı derecede (p<0.01) azalttı. Bu konsant-rasyondaki vankomisin, 4.000 CFU S.aureus ile oluşturulan endoftalmiyi ise anlamlı olarak azaltmadı (p>0.05). Sonuç: Vitrektomi sonrasında S. aureus ile olabilecek endoftalmi profilaksisinde infüz-yon solüsyonu içerisinde (20$mu$/ml) vankomisin kullanımının etkili olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Endoftalmit; Vankomisin; Staphylococcus aureus; Vitrektomi; Modeller; hayvan; Tavşanlar