FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİNİN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİLERİNİN İRDELENMESİ - SARUL, MEYSA SİMGE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmenlerinin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin bilgilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Malatya ilinde görev yapan 352 fen bilgisi öğretmenine 27 soru içeren "iş sağlığı ve güvenliği" anketi uygulanmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin demografik özelliklerini belirleyebilmek için frekans ve yüzde hesaplamaları kullanılmıştır. Fen bilgisi öğretmenlerinin "iş sağlığı ve güvenliği" anketine yönelik verdikleri cevapların analizinde aritmetik ortalama, standart sapma gibi tanımlayıcı istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin iş sağlığı ve güvenliği anketine yönelik cevaplarının demografik özelliklerine bağlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesi için t test ve One Way Anova testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin iş sağlığı ve güvenliğinin önemine, uyulması gereken kurallara ve meslekleri ile ilgili kaza riskleri ve tehlikelere ilişkin bilgilerinin yüksek düzeyde olduğu; temel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve temel ilkyardım eğitimlerini alma düzeylerinin yangın ve hijyen eğitimlerine oranla daha yüksek düzeyde olduğu; yaralanma durumlarında nasıl davranabileceklerini ve acil durumlar karşısında soğukkanlı davranabileceklerini, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği dersinin zorunlu ders olmasının gerekli olduğunu düşündükleri; bel, boyun ve eklem rahatsızlıkları-kulak, burun ve boğaz rahatsızlıkları ile öğrencilerden bulaşan grip ve nezle gibi mikrobik rahatsızlıklarla sıklıkla karşılaştıkları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Fen Bilgisi, Öğretmen, Okul, Öğrenci

In this study, it was aimed to determine the knowledge of science teachers about occupational health and safety. For this purpose, an "occupational health and safety" questionnaire containing 27 questions was applied to 352 science teachers working in Malatya. The data obtained from the questionnaire forms were analyzed using the SPSS package program. Frequency and percentage calculations were used to determine the demographic characteristics of the teachers participating in the study. Descriptive statistical methods such as arithmetic mean and standard deviation were used in the analysis of science teachers' answers to the "occupational health and safety" questionnaire. The t test and One Way Anova test were used to determine whether the answers of the teachers to the occupational health and safety questionnaire differ depending on their demographic characteristics. As a result of the research, it was determined that the teachers had a high level of knowledge about the importance of occupational health and safety, the rules to be followed, and the accident risks and hazards related to their profession; the level of receiving basic occupational health and safety training and basic first aid training is higher than the fire and hygiene training; they think how they can behave in cases of injury and how they can act calmly in the face of emergencies, and that the occupational health and safety course should be a compulsory course; It has been determined that they frequently encounter microbial diseases such as low back, neck and joint ailments-ear, nose and throat ailments and flu and colds transmitted from students. Key Words: Occupational Health and Safety, Science, Teacher, School, Student
Examination of occupational health and safety knowledge of science teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri