ANTRENMANLI BİREYLERDE ARTAN EGZERSİZ TESTİ SIRASINDA KARDİYORESPİRATUVAR VE METABOLİK SİSTEMLERİN AEROBİK VE ANAEROBİK EGZERSİZ BÖLGELERİ CEVAPLARININ KARŞILAŞTIRILARAK BELİRLENMESİ - ASLAN, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Aerobik fitnesin belirlenmesi klinik tıp bilimlerinde önemli bir konudur. Bu çalışmanın amacı; şiddeti düzenli olarak artan egzersiz testi sırasında, aerobik ve anaerobik bölgedeki cevapların kardiyorespiratuar ve metabolik sistemlerde karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesidir.Etik kurul tarafından onaylanan imzalı bilgilendirilmiş onam formu alındıktan sonra 24 antrenmanlı erkek denek elektromanyetik bisiklet ergometre kullanarak tolerans edebilecekleri yüke kadar şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı yapılan egzersiz testini (15 W/dk) gerçekleştirdi. Solunum gaz değişim parametreleri; gaz analizör sistemi kullanılarak solunumdan solunuma tespit edildi. Solunum parametreleri türbin hacimli transdüser kullanılarak değerlendirildi. Kardiyak cevabı değerlendirmek için 12 derivasyonlu EKG (elektrokardiyografi) kullanıldı. Anaerobik eşik (AE) V-slope methodu kullanılarak tespit edildi. Veriler eşleştirilmiş t testi kullanılarak analiz edildi.Maksimal egzersiz kapasitesi, AE'de iş gücü, maksimal oksijen (O2) alınımı (VO2max) ve vücut ağırlığı için VO2max sırasıyla; 232.7±30 W, 156.2±24 W, 2931±317 ml/dk ve 42.8±6.6 ml/kg/dk olarak bulundu. Şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı yapılan egzersiz testi sırasında aerobik bölge cevabında; egzersiz kapasitesi ve her kilogram başına VO2, anaerobik bölgeden anlamlı olarak yüksek bulundu: 136.2 ? 25 W ve 21 ml/dk/kg buna karşılık 76.4 ? 19 W ve 11 ml/dk/kg (p<0.05).Şiddeti düzenli olarak artan egzersiz testi sırasında kardiyorespiratuvar ve metabolik cevabın belirlenmesi; sistemlerin kapasitesi hakkında önemli bilgiler sağlayabilir. Bununla birlikte şiddeti düzenli olarak artan egzersiz testinin aerobik ve anaerobik bölgelerinin değerlendirilmesi çok daha hassas bilgiler sağlayacaktır. Sonuç olarak, antrenmanlı bireylerden elde edilen veriler; hastalar, sedanter ve yüksek antrenmanlı bireyler ile ilgili gelecek çalışmalar için referans değerleri olacaktır.Anahtar Kelimeler: Egzersiz Testi, VO2, Kalp Atım Hızı, Anaerobik Eşik, Aerobik Fitnes.

Determination of aerobic fitness is one of the important issues in clinical medicine. The purpose of this study was comperatively evaluated the cardiorespiratory and metabolic systems in response to the aerobic and anaerobic regions of incremental exercise test.After giving a signed informed consent which was approved by the local ethical committee, total of 24 trained male subjects performed an incremental exercise test (15 W/min) until the limit of tolarance using an electromagnetically braked cycle ergometer. Respiratory gas exchange parameters were determined breath-by-breath using gas analyser system. Ventilator parameters were evaluated using turbin volume transducer. Twelve lead ECG was used to evaluate cardiac response. Anaerobic threshold (AT) was estimated using V-slope method. Paired t test was used to analyze data.Maximal exercise capacity, work rate at the anaerobic threshold, VO2max and VO2 for body weight was found to be 232.7±30 W, 156.2±24 W, 2931±317 ml/min and 42.8±6.6 ml/kg/min, respectively. Exercise capacity and VO2 for each kilogram body weight in response to the aerobic region was found to be significantly higer than the anaerobic regions of incremental exercise: 136.2 ? 25 W and 21 ml/min/kg versus 76.4 ? 19 W and 11 ml/min/kg (p<0.05).Determination of cardiorespiratuar and metabolic response during incremental exercise test could provide important information about systems capacity. However evaluation of aerobic and anaerobic regions of incremental exercise will provide much sensitive information. Optained data from the trained subjects may be use a reference values for future studies concerning patients, sedantary and well trained subjects.Key words: Exercise Test, O2 Uptake, Heart Rate, Anaerobic Threshold, Aerobic Fitness.
Comparatively determining effects of aerobic and anaerobic exercise regions on the cardiorespiratory and metabolic system during an incremental exercise test in trained subjects
Keywords: Biyofizik