DE NOVO LEZYONLARDA STENT ÖNCESİ ELCA UYGULAMASININ ETKİNLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ - ÖZDAĞ, ZAFER (Fırat Üniveristesi, 2002)
Plak volümünün yüksek olduğu lezyonlarda, debulking sonrası stent uygulamanın restenozunu azaltabileceği iddia edilmiştir. Çalışmamızda, yaş ortalaması 54.86+2,42 olan, 4 kadın 40 erkek (n=44) hasta alındı. Lezyonların 10'u (%23) total oklüzyondu, lezyonların damarlara göre dağılımı 14 (%32) LAD, 5 (%11) Cx, 25 (%57) RCA yerleşimli idi. ELCA öncesi ortalama MLD 0.324+0.055 mm idi. ELCA işlemi için, 28 vakada 1.7 C Vitesse catheter, 6 vakada 1.4 E Vitesse catheter, 5 vakada 1.4 C Vitesse catheter kullanıldı. Vakaların 5'ine ise önce distal ucu 1.4 C Vitesse catheter ardından 1.7 C Vitesse catheter kullanılarak debulking yapıldı. Ortalama lasing sayısı 14±4, laser enerji frekans ve pulsasyon aralığı 45/25-50/30 idi. ELCA sonrası MLD 1.815+0.1 mm idi. Aradaki istatistiksel fark p<0.001 idi. Tüm vakalarda ELCA sonrası PTKA yapılmaksızın stent implantasyonu 12-14 atm. arasında yapıldı. Ortalama stent uzunluğu 14.27+0.77 mm idi. Stent sonrası ortalama MLD 3.317+0.06 mm idi. Hastalar 9 ay takip edildi. İşlem sırasında, ELCA sonrası 5 vakada Tip B diseksiyon gelişti. Hastane Q miyokard infarktüsü, acil CABG (MAC E) hiçbir olguda gelişmedi ve revaskülarizasyona gerek duyulmadı. Tüm hastalar 2. günde taburcu edildi. Takip süresinde 2 vakada (%4.5) non-Q miyokard infarktüsü gelişti. Koroner anjiografi 42 vakada (2 non-Q vaka hariç) uygulandı. Dört vakada (%9.5) restenoz saptandı. Dokuz aylık MACE 2 vakada (% 4.5) gelişti. Hastaların 9 aylık kardiyak olaydan serbest yaşam oranı %86 idi. Sonuç olarak, vakaların %23'ünde total tıkalı olmasına dağmen, restenoz ve 9 aylık MACE oranı önemli ölçüde düşüktü. Seçilmiş vakalarda ELCA sonrası stent uygulaması anjiografık restenozu ve kardiyak olayların oranını azaltıyor görünmektedir.

Its claimed that, stenting after debulking can reduce the restenosis in the case of high plaque volume 4 females, 40 males patients (n=44) with mean ages of 54.86 ±24.2 were included, 10 of lesion were total. Average MLD was 0.324±0.055 before ELCA 1.7C catheter was used for 28 patients, 1.4 C catheter for 6 patients, 1.7 E catheter for 5 patients and 1.7 C catheter was used after 1.4 C catheter application in 5 patients Mean lasing time and range of lasing energy frequency and pulsation were 14±4 and 45/25-50/30 respectively, Average MLD was 1.815±0.1 mm after ELCA (pO.OOl). Stents were implanted to all patients. Mean stent length was 14.27±0.77 mm. Average MLD was 3.317±0.06 mm after stent implantion. Type B dissection was occurred in 5 patients after ELCA. Urgent CABG, Q MI did not occur to any patient during hospital period. The patients were followed for 9 months, Non-Q MI was seen in two patients during this period. Control angiograms of 42 patients (except 2 non-Q MI patients) were done. Restenisis was observed in 4 cases, 9 months MACE was developed 2 (%4.5) cases. 9 months cardiac free survival rate of patients was 86 Restenosis and 9 months MACE ratio were significantly low im spite of the total occlusion in 23% of cases. It seems that implantation after ELCA reduced the angiographic restenosis and cardiac events in selected cases.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology