Toplumsal Cinsiyet Bağlamında Boşanma/ Boşanma Süreci ve Kadın: Elazığ Örneği - Karakaya, Handan (My University, 2018)
Boşanma, aile kurumundan beklentilerini karşılayamayan çiftlerin,yasal yollara başvurarak söz konusu kurumdaki birlikteliklerini sonlandırmave bireysel olarak hayatlarını sürdürme kararı alma durumuolarak tanımlanabilir. Bu süreçten erkekler, kadınlar ve çocuklarfarklı biçimlerde etkilenmektedir. Boşanmanın etkilerini sadece kadın-erkekve çocuklar olarak da sınırlamak mümkün değildir. Ancakkadının toplumsal konumunun algılanma biçiminden kaynaklı olaraksorunları daha farklı boyutlarda yaşadığı düşünülmektedir. Boşanmave sonrasındaki süreç, kadın için bir statü kaybı, değersizleşme, sosyalve ekonomik olarak zayıf kalma gibi sonuçlar doğurabilmektedir.Bu durumda kadınlar, boşanma sürecini sosyal, ekonomik ve kültürelnedenlere bağlı olarak erteleyebilmekte veya bütün hayatlarını bu ertelemesüreci içinde geçirebilmektedirler. Çalışmada, nitel araştırmayöntemi kullanılmış ve yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıylaveriler toplanmıştır. Çalışma grubunda yer alan kişilerden açık uçlusorular aracılığıyla alınan yanıtlar içerik analizine tabi tutulmuştur.Çalışma grubunda yer alan 13 kadınla yapılan görüşmeler ışığındakadınların boşanma kararı almada ekonomik, sosyal ve kültürel nedenlerebağlı olarak zorluklar yaşadıkları kendi ifadeleri aracılığı ileortaya konulmaktadır.
Keywords: Sosyoloji; Kadın Araştırmaları; Aile Çalışmaları