YOĞUN BAKIM HEMŞİRELERİNİN KANITA DAYALI UYGULAMALARA YÖNELİK TUTUMLARININ BELİRLENMESİ - SÖYLEMEZ, NİLGÜN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kanıta Dayalı Uygulama sağlık hizmetlerinin uygulanabilirliğini, anlamlılığını ve etkililiğini dikkate alarak klinik karar verme sürecini kolaylaştırmaktadır. Sağlık hizmetinde artan maliyetleri azaltmak ve uygulanan bakımın etkililiğini arttırmak için KDU kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Aralık 2020- Haziran 2021 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 134 hemşire ile yürütülmüştür. Araştırma verileri "Hemşire Tanıtıcı Formu" ve "Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak çevrimiçi veri toplama tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar destekli SPSS paket programında sayı, yüzdelik, ortalama, Shapiro-Wilk, Kruskall Wallis ve Mann Whitney U testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu araştırma sonucunda yoğun bakım hemşirelerinin Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ortalaması 66.35±6.22 olarak bulunmuştur. Kanıta Dayalı Uygulama Niyeti alt boyutunun kadın hemşirelerde erkek hemşirelere göre daha yüksek ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p<0.05), ancak Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği toplam puan ve diğer alt boyut puan ortalamalarında anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0.05). Yoğun bakım ve mesleki deneyimi 11 yıl ve üzeri olan hemşirelerin Kanıta Dayalı Hemşirelikle İlgili Duygular alt boyut puan ortalamasının 10 yıl ve altı yoğun bakım ve mesleki deneyime sahip olanlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür (p < 0.05). Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda hemşirelerin Kanıta Dayalı Hemşirelik tutumlarının olumlu olduğu saptanmıştır. Yine kanıta dayalı uygulama hakkında bilgiye sahip olan hemşirelerin Kanıta Dayalı Hemşirelik tutumları daha yüksek olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Kanıt, Kanıta Dayalı Uygulama, Hemşirelik, Tutum, Yoğun Bakım.

Evidence-Based Practices makes clinical decision-making processes easier by considering the applicability, significance, and efficiency of health care. The use of Evidence-Based Practices is needed to minimize rising healthcare costs while also improving the effectiveness of the treatment provided. In accordance, the current research aims to identify the attitudes of intensive care nurses towards evidence-based nursing. This descriptive research was conducted on December 2020-June 2021 with 134 nurses working at the intensive care units of Fırat University Hospital between January-June 2021. Data was collected online by using "Nurse Introduction Form" and "Attitude towards Evidence-Based Nursing Questionnaire". The collected data was analyzed with the number, percentage, mean, Shapiro-Wilk, Kruskal Wallis, and Mann-Whitney U tests on the computer-based SPSS package program. The mean Attitude towards Evidence-Based Nursing Questionnaire score of intense care nurses is 66.35±6.22. Analyses showed that female nurses have significantly higher scores in the Evidence-Based Practice Intention subdimension compared to male nurses (p < 0.05); but the total score of Attitude towards Evidence-Based Nursing Questionnaire or other sub-dimension means did not differ. Those nurses who have experience in intensive care and profession 11 or more years had higher mean scores in Evidence-Based Nursing Related Emotions subdimension compared to nurses who have experience in intensive care and profession 10 or fewer years (p < 0.05). Based on the results, it is detected that attitudes of nurses towards Evidence-Based Nursing is positive. Furthermore, it is found that those nurses who have information about the Evidence-Based Practice had higher scores for Evidence-Based Nursing attitudes. Keywords: Evidence, Evidence-Based Practice, Nursing, Attitude, Intensive care.
Determination of the intensive care nurses' attitudes towards evidence-based practices
Keywords: Hemşirelik