SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNDE KIRGIZİSTAN - TEKİN, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2010)
Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra kurulmuş olan yeni Türk devletlerinden birisi de Kırgızistan olmuştur. Yüzölçümü yönünden fazla büyük olamamakla birlikte doğusunda Doğu Türkistan (Sincan-Uygur Özerk bölgesi), batısında Özbekistan, kuzeyinde Kazakistan ve güneyinde Tacikistan bulunmaktadır.Kırgızistan coğrafi olarak; Bişkek, Issık-Köl, Tanrı Dağları, Celalabad ve Oş bölgeleri olarak beş kısımdan oluşmaktadır. Yüzölçümü 198.500 km2, nüfusu 5.18 milyon olup başkenti Bişkek'tir.Kırgızistan bölgede ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel boyutlarıyla yeniden yapılanma, çağdaş medeniyeti yakalama da büyük çaba sarf etmektedir.Bağımsızlıktan günümüze kadar bilhassa Türkiye ve komşularıyla ilişkilerini geliştirme çabasındadır. Bu nedenle Sovyetler Birliğinin yıkılışından sonra bu eksikliklerini gidermede demokrasiye ve serbest ekonomiye geçişi en iyi şekilde uygulama projelerini ortaya koymak için din, gelenek ve milli hasletler yönünden de kendilerini bulma çabasında büyük gayret göstermeleri gerekmektedir.Kırgızlar bağımsızlık sonrası Askar Akayev döneminde büyük atılımlar yapmışlardır. Sanayi, tarım, ziraat ve turizmde atılımlar yaparak yer altı zenginliklerini kendi menfaatleri doğrultusunda kullanma çabasına girmişlerdir.Hala pek çok tehditlerle uğraşmak zorunda kalan Kırgızistan emin adımlarla yoluna devam etmektedir.

The Kygryzstan State has been established as one of the new Turkish States after the collapse of the Union of Soviet Socialist Republic ( USSR). Although the Kygryzstan does not have a big area, it is surrounded with the neighbouring countries such as the East Turkystan State ( the ) on the East, the Uzbekstan State on the West, the Kazakhstan State on the North and the Tajikstan State on the South.Geographically, The Kygryzstan State is made up of five main regions which are Bishkek, Ysyk ?Kol, Tien Shan, Jalal-Abad and Osh . The total area of its comprises 198.500 sp km as land and 8.150 sq km as water with the population of 5,18 million. Bishkek is the capital of the Kygryzstan StateThe Kygryzstan State has showed lots of effort to catch both the level of modernization and resconstruction with its culturel, social, political and economical dimensions.Fort hat reason, on one hand, she has tried very much to develop its relationship with Turkey and its neighbours since her independance, on the other hand, she has used up great effort to put forward new projects on religion, culture, tradition and national values on the way of democracy from the communist Soviet Union.The Kyrgyzstan State has gotten great breakthrough on industry, agriculture,tourism and using underground sources during the time of Mr. Aksar Akayev after its independance.Although The Kyrgyzstan State recently has had to deal with a lot of problems, she still shows great confidence to keep her way on modernization and development.
The Kyrgizistan in the period of the Soviet Socialst republic union
Keywords: Tarih