2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programına Göre Hazırlanan 4. Sınıf Ders Kitaplarının Değişim ve Sürekliliği Algılama Becerisi Açısından İncelenmesi - Kan, Çiğdem; Coşkun, Furkan (Cahit AYDEMİR, 2026)
Değişim ve süreklilik, yaşamımız boyunca algılayabildiğimiz veya algılayamadığımız durumları içerisinden barındırır. Bu algılayış biçimi gerek değişimi fark etmek olsun gerekse sürekliliği kavrayabilmek olsun her zaman yaşamımızda karşılaşacağımız durumları ifade etmektedir. Bu çalışmada, 2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı 4. sınıf sosyal bilgiler bir ders kitabında ve iki çalışma kitabında değişim ve sürekliliği algılama becerisinin nasıl ele alındığı incelenmiştir. Bu çalışma, öğrencilerin tarihsel süreçlerdeki değişim ve süreklilik kavramlarını anlamalarını ve bu becerilerini geliştirmelerini destekleyecek yöntem ve içeriklerin belirlenmesine odaklanmıştır. Bu çalışmada ders kitaplarındaki görsel, metin ve etkinliklerdeki eksiklikleri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Yapılan çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 4. Sınıf düzeyi bir Ferman Yayını 4. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabı ve iki MEB yayını 4. sınıf sosyal bilgiler çalışma kitabı oluşturmaktadır. Bu inceleme sayfaların ekran görüntüleri alınarak görsellerdeki metinler ve etkinlikler yorumlanmıştır. Çalışmada, incelenen kitaplardaki değişim ve sürekliliği algılama becerisi kapsamına ve içeriğine uymayan, yanlış anlaşılmalara ve kavram karışıklığına sebep olabilecek ifadeler bulunmuştur ve yorumlanarak açıklanmıştır.
An Examination of 4th Grade Social Studies Textbooks Prepared in Accordance with the 2018 Social Studies Curriculum in Terms of Perception Skills Regarding Change and Continuity
Keywords: Ders Kitabı; Sosyal Bilgiler; Beceri; Değişim ve Süreklilik