Escherichia coli O157:H7 ve listeria monocytogenes ile kontamine edilmiş Broyler karkaslarında laktik asit, cetylpyridinium chloride ve trisodyum fosfat’ın tekil ve kombine etkilerinin incelenmesi - Yalçın, Halil; Arslan, Ali (My University, 2011)
Bu çalışma, cetylpyridinium chloride (CPC), trisodyum fosfat (TSF), laktik asit (LA) ve bunların kombinasyonlarının broyler karkasındaE. coli O157:H7 ve L. monocytogenes üzerine etkilerini incelenmek amacıyla yapıldı. Broyler karkasları E. coli O157:H7’nin 5 ve L.monocytogenes’in 10 suşu ile miks halde deneysel olarak kontamine edildi. Sonra 20o C’de 15 dakika %0.2 ve 0.4 CPC, %8 ve 12 TSF, %2 ve4 LA, %2 LA + %8 TSF, %0.2 CPC + %2 LA ve %0.2 CPC + %8 TSF ile dekontamine edilerek bu maddelerin patojenlerin yaşamı üzerine olanetkileri belirlendi. Kullanılan tüm solüsyonlarda her iki patojen bakteri sayısı bakımından dekontaminasyon öncesi ve sonrası arasındakifarkın önemli olduğu tespit edildi (P<0.05). Kontrol grubu olarak şebeke suyu kullanıldı. Dekontamine edilen karkasların çalkalamasuyundan ekimler yapıldı. E. coli O157:H7 üzerine dekontaminasyon uygulamalarından 3.36 log10kob/ml azalma ile en etkilisinin %0.4CPC olduğu ve en az etkinin de 1.91 log10kob/ml ile %2 LA’nın olduğu belirlendi. Dekontaminasyon solüsyonlarının L. monocytogenesüzerine en etkili dekontaminasyon solüsyonunun 5.04 log10 kob/ml azalma ile %0.4 CPC ve en az etkili solüsyon olarak 1.84 log10kob/mlazalma ile %2 LA olduğu belirlendi. Sonuç olarak çalışmada kullanılan dekontaminasyon solüsyonları içerisinde, kullanılan solüsyonlardanCPC’nin E. coli O157:H7 ve L. monocytogenes’e karşı en etkili madde olduğu, bunu TSF ve LA’nın takip etiği tespit edildi.
Keywords: Etlik piliç; laktik asit; Listeria monocytogenes; patojenler; karkas; Escherichia coli O157:H7; trisodyum fosfat; setilpiridinium klorür