İBN YA‘KÛB EL-MAĞRİBÎ’NİN BELAGAT ANLAYIŞINDA ARAP DİL KAYNAKLARINA YAKLAŞIMI - Kaya, İrfan (My University, 2019)
Arap dil ilimleri, oluşum ve gelişim aşamasında başta Kur’ân-ı Kerim olmak üzere Hz. Peygamberinhadislerini, Arapların nazım ve nesir olarak miras bıraktıkları sözleri kaynak olarak kullanmıştır. Budilsel veriler belagat çalışmalarında da sıklıkla kendilerine müracaat edilen unsurlardır. Bu çalışmadabelagat literatürünün en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Hatib el-Kazvinî’ye ait Telhîsu’l-Miftâh isimli esere yazılmış şerhlerden biri olan İbn Ya‘kûb el-Mağribî’nin Mevâhibu’l-fettâh fî şerhiTelhîsi’l-Miftâh isimli eserinde bu dilsel kaynaklardan ne derece ve ne şekilde yararlandığı elealınmıştır. Ayrıca daha geniş bir perspektif sunması amacıyla İbn Ya‘kûb’dan önce kaleme alınmışbelagat kitaplarında zikri geçen kaynaklardan ne denli istifade edildiğine de değinilmiştir.
Keywords: Dil ve Dil Bilim