Z KAYNAK EVİRİCİLERİN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ - KAYA, VOLKAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tez çalışmasında, eviricilerin, devre yapıları, çalışma prensipleri, darbe genişlik modülasyonu ve literatürde mevcut darbe genişlik modülasyon çeşitleri hakkında bilgi verilmiştir. Geleneksel akım ve gerilim kaynaklı eviricilerin neden olduğu sorunların üstesinden gelebilmek için, Z kaynak evirici olarak adlandırılan bir güç dönüştürücüsü ele alınmıştır. Bu nedenle Z kaynak eviricinin devre yapısı, çalışma prensibi, eşdeğer devresi, devre analizi, çıkış gerilimi ve kontrol metotları incelenmiştir. Bu tezde, gerilim kaynaklı evirici ve Z kaynak eviricinin benzetim modelleri verilmiştir. Benzetimler Matlab/Simulink benzetim programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Aynı çalışma koşulları altında sonuçlar karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

In this study, circuit structures, principles of inverters, pulse width modulation and types of pulse width modulation in the literature is examined. A power converter known as Z source inverter is studied which is thougth to overcome the problems originating from traditional current and voltage source inverters. Therefore the circuit structure, working principle, equivalent circuit, analysis, output voltage and control techniques of the Z source inverters are studied. In this thesis, simulation models of voltage source inverter and Z source inverter are given. Simulations are made using Matlab/Simulink simulation program. The results are given and compared under the same working conditions.
Modeling and simulation of Z source inverters
Keywords: Teknik Eğitim