Kedi ve Köpeklerde Bitkisel Zehirlenmeler - Kızıl, Ömer; Çiftçi, Ümran (My University, 2018)
Günümüzde kedi ve köpeklerin bulundukları veya gezindikleri ortamlarda mevcut olan bitkileritüketilmeleri sonucu bazen ölümcül olabilen zehirlenme olguları meydana gelmektedir. Bu türdenbulgularla kliniklere getirilen olgularda, detaylı bir muayene yanında ortamda bulunan bitkilerinözelliklerinin ve neden oldukları patolojilerin bilinmesi de önem arz etmektedir. Bununla beraberçoğu veteriner hekimi tarafından kedi ve köpekler için risk oluşturan bitkiler detaylı olarakbilinmediğinden dolayı bitkisel kaynaklı muhtemel zehirlenmeler klinik pratikte yerini pekalmamıştır. Bu açıdan bu derlemede yaygın olarak gerek ev ortamında gerekse bahçe ortamındayetiştirilen bazı bitkiler ve neden oldukları patolojilerden bahsedilmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik