KALECİK BARAJ GÖLÜ (KARAKOÇAN-ELAZIĞ)'NDE AVLANILABİLEN BALIKLARDA ENDOHELMİNTLERİN ARAŞTIRILMASI - KARAMAN, ZUHAL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada Kalecik Baraj Gölü'nden 108 adet Capoeta trutta Heckel, 1843; 96 adet Capoeta umbla Heckel, 1843; 158 adet Chalcalburnus mossulensis Heckel, 1843; 106 adet Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 türleri endohelmint yönünden incelendi ve 176 balıkta 5 tür parazite rastlandı. Söz konusu balıklarda Diplostomum sp. metaserkeri (Trematoda) Cyprinus carpio, Capoeta trutta, Capoeta umbla ve Chalcalburnus mossulensis'in göz sıvısında bulundu. Caryophyllaeus laticeps (Cestoda),sadece Cyprinus carpio'nun vücut boşluğunda bulundu. Neoechinorhynchus rutili (Acanthocephala), sadece Capoeta trutta'nın bağırsağında bulundu. Ligula intestinalis plerocercoidi (Cestoda) ve Bothriocephalus gowkongensis (Cestoda) Chalcalburnus mossulensis'in vücut boşluğunda bulundu.Anahtar Kelimeler: Kalecik Baraj Gölü, Balık, Parazit, Endohelmint

In this study, 108 Capoeta trutta Heckel, 1843, 96 Capoeta umbla Heckel, 1843, 158 Chalcalburnus mosulensis Heckel, 1843, and 106 Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, caught in Kalecik Dam Lake were examined in terms of endohelminths. Five parasite species were found in 176 fish. Of these fish, Diplostomum sp. metacercaria (Trematoda) was found in eye fluid of Cyprinus carpio, Capoeta trutta, Capoeta umbla and Chalcalburnus mossulensis. Caryophyllaeus laticeps (Cestoda) was only found in the body cavity of Cyprinus carpio. Neoechinorhynchus rutili (Acanthocephala) was only found in the intestine of Capoeta trutta. Plerocercoid stage of Ligula intestinalis (Cestoda) and Bothriocephalus gowkongensis (Cestoda) were found in the body cavity of Chalcalburnus mossulensis.Keywords: Kalecik Dam Lake, Fish, Prasite, Endohelminths
Study of Endohelminthes of fishes caught in Kalecik (Karakoçan-Elazığ) Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri