ELAZIĞ'DA GÖREV YAPAN BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENLERİNİN SPORTİF AKTİVİTEYE KATILIMLARI VE FİZİKSEL UYGUNLUK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - TATAR, VAHAP (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu çalışmanın amacı; Elazığ'da görev yapan, çalışmaya gönüllü katılan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin çeşitli sportif ve fiziksel aktivitelere katılım durumlarını ve fiziksel uygunluk düzeylerini belirlemekti. Araştırmaya 46 erkek, 7 bayan olmak üzere toplam 53 Beden Eğitimi öğretmeni katılmıştır. Deneklerin çeşitli fiziksel ve fizyolojik parametrelerine ait ölçümler ve anket sonuçları değerlendirmeye alındı. Elde edilen bulgular istatistik olarak ("t" testi, korelasyon ve yüzde hesaplan) değerlendirildi. Sonuçların analizinde P< 0,05 anlamlık seviyesi esas alındı. Erkek ve Bayan Beden Eğitimi Öğretmenleri ayrı ayrı ve bazı sonuçlar ortak değerlendirmeye tabi tutuldu. Erkek Beden Eğitimi öğretmenlerinin yaş ortalaması 34±6,4 yıldır. Bayan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin yaş ortalaması 28±5,2 yıldır. Boy ortalaması erkek Beden Eğitimi öğretmenlerinde 171+26,3 cm, bayan Beden Eğitimi öğretmenlerinde 166±4,2 cm'dir. Ağırlık ortalaması Erkek Beden Eğitimi öğretmenlerinde 74± 8 kg, Bayan Beden Eğitimi öğretmenleri 57+5,6 kg'dır. Vücut yağ oranları erkeklerde %22,12±5,32, bayanlarda ise %23,47±4,10'dur. Öğretmenlik yapma süresi erkeklerde 7+5,8 yıl, bayanlarda 4,8±5,7 yıldır. Haftalık Egzersize katılım süreleri Erkeklerde l,7+,86 gün, Bayanlarda ise 2±,81 gündür. Öğrencilikten öğretmenliğe ağırlık kazanımı ortalaması erkeklerde, 5±4,98 kg, bayanlarda 4±2,2 kg'dır. Pençe kuvveti erkeklerde ortalama sağ el için 40+5,7 kg, sol el için 38±5 kg'dır. Bayanlarda sağ el için 29±4,4 kg, sol el için 26±3,5 kg'dır. Vital kapasite ortalama değeri erkeklerde 4,8±7 İt, bayanlarda 4,l+,821t'dir. Beden eğitimi öğretmenlerinden elde edilen değerler, literatürlerdeki standartlara göre yetersiz seviyede bulunmuştur. Fiziksel aktivite ve sportif faaliyetlere katılımlarının yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerce buna etken olarak, çalışma şartlannın yetersizliğine dikkat çekilmiştir.41 Sonuç olarak; Beden Eğitimi öğretmenlerinin fiziksel ve sportif aktivitelerinin yetersizliğine engel teşkil eden faktörlerin Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili tüm kurumlar tarafından değerlendirilmesi ve öğrencilik yıllarından itibaren gerekli önlemlerin alınması vurgulanmıştır.

The purpose of this study was to determine various sportive and physical activity participation situations and physical fitness levels of physical education teachers who volunteers for this study and on duty in Elazığ. Voluntary 46 male, 7 female; totally 53 physical education teachers participated in this study. Physical and physiologic parameters measuring of subjects and inquiry results evaluated. Resulted data's statistically ("t" test, correlation and percent ratios) evaluated., p<0,05 was considered to be statistically significant. Male and female physical education teachers separately and for some results evaluated together. Male physical education teachers' mean age was 33,935 ±6,417year. Female physical education teachers' mean age was 28,000+5,228 year. Mean height of male physical education teachers was 171,152+26,330 cm and of female physical education teachers was 165,571±4,237 cm. Mean weight of male physical education teachers was 73,998±8,021 kg and mean weight of female physical education teachers was 57,000+5,686 kg. Body fat ratios at males was %22, 12+5,32, and at females %23,47+4,10. From the beginning the teachers study period was 7,428+5,853 year at males and 4,857+5,57 year at females. Weekly exercise participation time for males was 1,717±8,61 day and for females was 2,00+8,16 day. From graduation to be a teacher mean weight gain was 5,457±4,988 kg for males and 3,7114+2,289 kg for females. Grip strength mean at males for right hand was 40,696 +5,761 kg, for left hand was 38,674+5,055 kg. at females for right hand was 29,143±4,488 kg, for left hand was 26,571+3,552 kg. Mean vital capacity at males was 4,812±7,3 It, at females was 4124±,820 It. The data from physical education teachers, was found insufficient level when compared with literature standards. Their participation to physical43 activity and sportive activity was determined as insufficiency. The reason for this antity, studying conditions insufficiency was called attention to, by the participated teachers. As a conclusion, the factors that making physical education teachers' sufficient physical and sportive activities difficult, were proposed to National Educational Ministry all related institutions; and also from graduation to the moment taking necessary prevention's were highlighted.
The Determination of sportive activity participations and physical fitness levels of physical education teachers in Elazığ
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports