Reaktif Güç Desteği için Kullanılan Üç Seviyeli H-Köprü Evirici Tabanlı D-STATKOM’un dq-Eksen Akımlarının Bulanık Oransal İntegral Denetleyici ile Denetimi - Açıkgöz, Hakan; Cotelı, Resul (My University, 2019)
Güç sistemlerinde gerilim kararlılığı ve reaktif güç kompanzasyonu en önemli problemlerden biridir. Geleneksel olarakgerilim kararlılığı ve reaktif güç kompanzasyonu için kondansatör veya endüktans grupları kullanılmaktadır. Son yıllarda,iletim ve dağıtım sistemlerinin reaktif güç kompanzasyonunda geleneksel kompanzatörlere göre cevap hızları daha iyi olandönüştürücü tabanlı dağıtım kompanzatörleri kullanılmaktadırlar. Dağıtım Statik Senkron Kompanzatör (D-STATKOM),dağıtım sistemlerinde yaygın olarak kullanılan dönüştürücü tabanlı bir dağıtım kompanzatörüdür. Bu çalışmada, üç seviyeli Hköprü evirici tabanlı D-STATKOM’un dq-eksen akımları Bulanık Oransal + İntegral (Bulanık-PI) denetleticiyi iledenetlenmiştir. Bu amaçla, D-STATKOM’un deneysel düzeneği hazırlanmıştır. Deneysel çalışmalar için DS1103 denetleyicikart kullanılmıştır. Bulanık-PI akım denetimli D-STATKOM’un dinamik performansı bekleme durumundan kapasitif çalışmadurumuna geçiş, bekleme durumundan endüktif çalışma durumuna geçiş, kapasitif çalışma durumundan endüktif çalışmadurumuna geçiş ve son olarak endüktif çalışma durumundan kapasitif çalışma durumuna geçiş olmak üzere dört farklı çalışmaşartı için test edilmiştir. Bu çalışma şartları altında Bulanık-PI akım denetimli D-STATKOM’un istenilen aktif (d-ekseni) vereaktif (q-ekseni) akımı çok kısa sürede sağladığı, dq-eksen akım bileşenlerinde ve DA-hat gerilimlerinde sürekli durumhatasının olmadığı gözlemlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik