Maarif Modeli Türkçe Dersi Öğretim Programı ve 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarında “Teknoloji” Kavramı - Eser, Rabia Sena Akbaba; Deveci, Sibel Gamze (My University, 2026)
Bu çalışmada teknoloji ve teknolojiyle ilgili kavramların 2024 Maarif Modeli Türkçe Dersi Öğretim Programı ve 2024 Milli Eğitim Bakanlığı 5. sınıf Türkçe ders kitaplarındaki yerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Kullanılan araştırma materyalleri 2024 Maarif Modeli Türkçe Dersi Öğretim Programı ve 2024 5. sınıf Türkçe ders kitaplarıdır. Programda teknolojiye ilişkin yer alan kavramlar dijital unsurlarda 12, dijital araçlarda 18, sosyal medyada 9, içerik oluşturmada 18, çoklu ortam tasarımında 20 ve reel ortam teknolojisinde 3 olmak üzere toplam 6 boyutta 80 kavram olarak tespit edilmiştir. 5. sınıf ders kitaplarında ise dinleme/izlemede 9, konuşmada 9, okumada 8, yazmada 12, metin öncesinde (Keşif Yolculuğu) 5, metin sonrasında (Bu Görev Bizim) 6 ve etkileşimli içerikte 2 olmak üzere 7 boyut altında teknolojiye ilişkin toplam 42 kavram tespitinde bulunulmuştur. Tespitler neticesinde dokümanlar arası teknolojiye dair uyuma bakıldığında genel ağ, çoklu ortam ögesi, video, e-posta, dijital eğitici oyunlar, belgesel, afiş tasarlama, ses kaydı, sosyal medya, dijital topluluk, kamu spotu, reklam, sosyal ağ, etkileşimli içerik ve dijital ortam olmak üzere 15 ortak kavrama ulaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Dil ve Dil Bilim