Drama ile Eğitimin Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Bilgiler Dersine İlişkin Motivasyonları ve Tutumları Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi - Zengin, Erdal; Ulaş, Abdulhak Halim (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı, drama etkinliklerinin ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersine ilişkin motivasyonları ve tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırma Elazığ İl Milli Eğitim’ine bağlı bir ilkokulda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verileri elde etmek amacıyla öğrencilere “Sosyal Bilgiler Dersi Tutum Ölçeği” ve “Sosyal Bilgiler Dersi Motivasyon Ölçeği” uygulanmıştır. Her iki ölçek araştırma başında ön test ve araştırma sonunda son test olarak uygulanmıştır. Nitel verilerin elde edilmesi için ise, deney grubu öğrencileri ile uygulama sonucunda yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla görüş alınmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin drama yöntemi ile sosyal bilgiler dersini işlemeleri; yapılan analizler sonucunda gruplar arası ön test ve son test puan ortalamalarında hem sosyal bilgiler dersine ilişkin tutum puan ortalamalarında hem de sosyal bilgiler dersi motivasyon puan ortalamalarında deney grubun lehine anlamlı bir fark ortaya çıkmıştır. Ayrıca yapılan analizler sonucunda, grup içi deney grubu öğrencilerinin sosyal bilgiler dersi tutum ölçeğinden ve sosyal bilgiler dersi motivasyon ölçeğinden elde edilen ön test ve son test puan ortalamalarında son test lehine anlamlı bir fark ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Nitel verilerden elde edilen sonuçlara bakıldığında, nicel veriler ile örtüşen sonuçlar elde edilmiştir.
Keywords: Motivasyon; tutum; İlkokul; sosyal bilgiler dersi; drama yöntemi