YENİ BİR AŞINMA TEST CİHAZI TASARIMI VE BAZI METALLERİN AŞINMA DAVRANIŞLARININ ARAŞTIRILMASI - BÜYÜKKELLECİ, ÜBEYİT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Aşınma, çeşitli makine ve teçhizatın kullanım ömürlerinin çok kısa olmasına dolayı-sıyla ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Bu konu, özellikle makine tasarımlarında dikkate alınması gerekir. Çünkü aşınma olayı kontrol edilemediği zaman makine ve teçhizatın ha-sara uğraması zaman, malzeme, enerji ve emek kayıplarına sebep olmaktadır. Aynızamanda aşınma, temas eden yüzeylerde oluşan sürtünme etkileriyle güç kaybına, ölçü ve yüzey tole-ranslarının bozulmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle malzeme seçiminde aşınma, göz ününe alınması gereken en önemli unsurlardan birisidir.Bu nedenle çalışmamızda step veya servomotor kullanmak kaydıyla aşınma hızı, aşınan parçasının ilerleme hızı ve yük miktarı kontrol edilebilir pim-disk sisteminin benzeri Pim-Silindir esasılı yeni bir aşınma test cihazının dizayn ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üre-tilmiş olan bu cihaz ile Cu, Ni ve Ti esaslı üç farklı alaşımın aşınma davranışları incelenmiştir.Elde edilen aşınma testi sonuçları, sözkonusu aşınma test cihazının emsallerini aratma-yacak niteliklerde yeterli olduğunu göstermiştir.Bu nedenle çalışmamızda step veya servomotor kullanmak kaydıyla aşınma hızı, aşınan parçasının ilerleme hızı ve yük miktarı kontrol edilebilir pim-disk sisteminin benzeri Pim-Silindir esasılı yeni bir aşınma test cihazının dizayn ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üre-tilmiş olan bu cihaz ile Cu, Ni ve Ti esaslı üç farklı alaşımın aşınma davranışları incelenmiştir.Elde edilen aşınma testi sonuçları, söz konusu aşınma test cihazının emsallerini aratmayacak niteliklerde yeterli olduğunu göstermiştir.

The wear losses are reason decrease of service life and economical damages. It must be carefully, when machine design especially. Because of the wear losses cannot be control, machine and equipment can be damaged, so time, material, and energy, and work can be lost. At this time, the wear losses at friction surfaces are due to energy losses, damage of size and tolerances of machine parts. So, wear is one of the important factors in choose of material.For this reason, in our study on this pin on disc machine wear speed, progression of wear part and value of the load will be control. On the other hand, it has been investigated wear behaviour of Cu, Ni and Ti based three different alloys by using this machine. It has been shown thatThe test results shows that this wear test machine it is enough as other wear machine.
Design of a new test machine and investigation of wear properties of some metals
Keywords: Metalurji Mühendisliği