YAPIŞTIRICI İLE BİRLEŞTİRİLMİŞ KOMPOZİT LEVHALARDA ARA YÜZEY ÇATLAĞIN MEKANİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - KEMALOĞLU, MUHAMMED ALİ (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, yapıştırıcı ile birleştirilmiş tabakalı kompozit levhalarda yapıştırıcı ile kompozit levha ara yüzeyinde bulunan çatlak problemi deneysel ve sayısal olarak araştırılacaktır. Deneysel çalışmada kompozit iki levha yapıştırıcı ile birleştirilecek daha sonrasında çekme testine tabi tutularak hasar kuvvetleri belirlenecektir. Üretim aşamasında numunelerde, levha ile yapıştırıcı arasında ön çatlak oluşturulacaktır. Sayısal çalışmada sonlu elemanlar metodu kullanılarak çatlak ucunda yer değiştirmeler maksimum hasar yükü kullanılarak belirlenecektir. Sonrasında ise çatlak ucundaki gerilme şiddet faktörü ve enerji yayınım hızı hesaplanacaktır. Çatlak boyu ve fiber takviye açısının kırılma davranışı üzerindeki etkileri incelenecektir

In this study, the crack problem found on the composite plate interface with the adhesive on layered composite Decals bonded with the adhesive will be investigated experimentally and numerically. In the experimental study, two composite sheets will be combined with adhesive and then subjected to tensile testing to determine the damage forces. During the production phase, a front crack will be formed between the Decking and the adhesive in the samples. In the numerical study, the displacements at the crack tip will be determined using the finite element method using the maximum damage load. Then, the stress intensity factor at the crack tip and the energy release rate will be calculated. The effects of crack length and fiber reinforcement angle on fracture behavior will be studied
Investigation of mechanical behavior of interface crack in adhesively bonded composite plates
Keywords: Makine Mühendisliği