Karayollarında kar ve buz mücadelesinde kullanılan tuzun beton asfalt kaplamaya etkisi - Kuloğlu, Necati; Kök, Baha Vural (My University, 2005)
Bu çalışmada, tuzun beton asfalt kaplamaya olan etkisi deneysel olarak incelenmiştir. Deniz suyuna maruz deniz kıyısındaki yollar, kış mevsiminde don etkisini azaltmak ve önlemek amacıyla tuzlanan yollar, kaplamanın içine nüfuz eden su ve tuza maruzdurlar. Yollarda kar ve buz sorunu için kullanılan kimyasallar, kar ve buzu eriterek yol yüzeyinde bir çözelti oluştururlar. Bu çözeltilerin kaplamanın geçirgenlik özelliğinden dolayı esnek kaplamalar üzerinde çeşitli etkileri olabilmektedir. Buz ve kar mücadelesinde ekonomik ve etkili oluşu nedeniyle tuz yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmada tuzun beton asfalt kaplamaya olan etkisini araştırmak amacıyla farklı tuz çözeltilerinde farklı zaman aralıklarında bekletilen Marshall numuneleri, elastisite modülü, tek eksenli rijitlik modülü ve yorulma deneyine tabi tutulmuşlardır. Sonuçta %1 -l,5 tuz oranından sonra numunelerin elastisite, rijitlik modüllerinin ve yorulma dayanımlarının düştüğü tespit edilmiştir. Trafik kazaları ve dolayısıyla insan hayatı ve ekonomik kayıplar düşünüldüğünde yolların tuzlanması çok önemli olmaktadır. Kaplamanın içine tuzlu çözeltinin girmesine engel olmak amacıyla kaplama üzerinde geçirimsizliği sağlayacak bir uygulama faydalı olacaktır.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test